Monday, April 24, 2023

Inteligența artificială nu este sperietoarea nimănui

Așa cum se întâmplă cu orice noutate, inteligența artificială mai mult îi sperie pe oameni, decât să-i încurajeze pentru a căuta s-o folosească în folosul lor. Este ceva normal, căci oamenii sunt foarte ușor influențabili, mai ales de către cei care au interese imediate. Să dau un exemplu: să zicem că inteligența artificială preia un text de lege făcut de parlamentarii din spațiul mioritic și-i găsesc toate hibele și toate minusurile. Mai mult, inteligența artificială oferă și textul de lege corectat. este clar că niște indivizi care voit sau nevoit au creat un text cu lacune, se tem de inteligența artificială, care le pune oglinda în față arătând cât de prost pregătiți profesional sunt.
Un alt exemplu, este acela al elevilor unei clase care elaborează referate despre basmul HARAP ALB al lui Ion CREANGĂ și în loc să fie corectat de profesorul de la clasă, textele sunt analizate de o componentă software înzestrată cu inteligență artificială. Nu este vorba de a avea un rezumat standard în memorie, așa cum se întâmplă în cazul în care referatul elevului este corectat de profesorul care știe un rezumat și vede totul prin prisma unui text pre-format. Produsul software înzestrat cu inteligență artificială are în față mulțimea referatelor pe de o parte și doar basmul HARAP ALB . Referatul este analizat prin prisma a ceea ce elevul a scris pornind de la basm. Tragedia profesorului și a elevului se leagă de faptul că elevul care nu a citit basmul va face un referat nul, în timp ce acum, elevul care memorează perfect un rezumat dictat de un meditator, va face  referatul, de fapt va reda textul altuia ca fiind referatul lui și va obține o notă bună sau chiar foarte bună.
Acum se lucrează la demolarea inteligenței artificiale, ceea ce va arunca omenirea cu cel puțin 50 de ani în urmă. Să ne imaginăm că există N tomografe computerizate. Să zicem că anual un tomograf computerizat produce 2.000 de tomografii, care sunt de fapt fișiere stocate, cu date de identificare ale persoanelor. Să zicem că nu au fost pierdute tomografiile din ultimii 5 ani, deci de la fiecare tomograf se provin 10.000 de fișiere. Dacă N este un număr suficient de mare, să zicem 100.000 avem imaginea că baza de date a tomografiilor va conține 200.000.000 de fișiere. Cine as-a informat despre BIG DATA și cuplează acest domeniu cu inteligența artificială, va vedea că se trag concluzii extrem de importante în legătură cu dinamica din punct de vedere medical a ceea ce conțin acele tomografii și aplicarea de teste statistice va duce la verificarea de ipoteze cu probabilitate de 0,9999 fără nicio dificultate.
Așa cum virușii informatici au caracter distructivi și hackerii au plăcerile lor vinovate, tot așa și roboții înzestrați cu inteligență artificială sunt precursori ai răului, dacă oamenii își doresc acest lucru.


(24 aprilie 2023)

No comments:

Post a Comment