În anii '50, '60 și '70 posturile de radio București I și București II difuzau muzică ușoară românească în proporție de cl puțin 70%, căci partidul comunist credea că în acest fel reușește să facă educație comunistă poporului muncitor de la orașe și de la sate, uitând că orice aparat de radio înzestrat cu posibilitatea de a prinde posturi pe diferite lungimi de undă, crează premisele ascultării posturilor de radio considerate de comuniști ca fiind de bază în propagarea muzicii decadente, care nu are nicio legătură cu educația comunistă. Totuși, au existat cântăreți valoroși de muzică ușoară care cântau acele cântece agreate de comuniști și care treceau de cenzura de partid. Voi enumera câțiva dintre ei.
Nicolae NIȚESCU a cântat cântece precum: Un cântec de dragoste, Să nu ne despărțim, Cele mai frumoase fete, Mi-e dor de acasă, Așa-mi bate inima, Ți-am luat un mărțișor, Ce drăguț îmi răspunzi Alo, Două viori, Cred că m-am îndrăgostit, Astăzi e ziua ta, Cântecul străzii, Maria, Poate că știi, poate că nu, Când felinarele se aprind, Mi-e teamă să te cert, Boleroul dragostei, Vor trece anii, Poate cânţi și tu, Ești dragostea mea, Mai spune-mi odată, te iubesc, Pentru tine am plâns, Pe cine-aș fi iubit, Mi-e drag de tine, Of, inimioară!, dar și multe alte cântece pe care dacă avem un pic de talent în a căuta, le vom găsi pe Internet.
Luigi IONESCU a cântat cântece precum: Lalele, Femeia, Inimă, Șoferul de la ONT, E primăvară în ianuarie, Dece?, Te cânt București, Te aștept mereu, Iubito, Te caut, Mâinile tale, Tu nu știi, Îmi plac ochii dumitale, te caut, Avaramu, Calea Griviței, Turturele, O mie de viori, Viața e prietena mea, Pe cine-ai să iubești, dar și multe alte cântece pe care dacă avem un pic de talent în a căuta, le vom găsi pe Internet.
Florin DORIAN a cântat cântece precum: Privighetoarea, Un cântec de dragoste, În Bucureștiul iubit, Nopți cu lună-n București, Очень хорошо, O melodie mexicană, Tu nu-mi ceri Luna, Castellamore, Înflorește țara mea, O chitară cânta, Când trandafirii înfloresc, dar și multe alte cântece pe care dacă avem un pic de talent în a căuta, le vom găsi pe Internet.
Mi-a trebuit mult curaj să reascult cântecele acestor interpreți pentru că mi-au trezit amintiri din c opilăria mea când le ascultam la un aparat Tesla numit Serenada sau i-am văzut la un televizor cu tuburi, care ne producea mari encazuri căc i avea o lampă PL500 care se ardea foarte frecvent. Nu mi s-au părut prăfuite, iar vocile acestor interpreți sunt foarte speciale, căci erau profesioniști care cântau la Teatrul TĂNASE și dădeau concerte peste tot în țară, pentru ei nu exista altceva decât să contribuie la culturalizarea maselor populare, căci așa le cerea partidul, cântăreții fiind și ei afiliați clasei muncitoare.
(02 noiembrie 2021)
No comments:
Post a Comment