Wednesday, January 30, 2019

Ce vrei, tanti FIREA?

Tanti FIREA, vrei bani de beculețe?
Tanti FIREA, vrei bani de șușe?
Tanti FIREA, vrei bani de panseluțe?
Tanti FIREA, vrei bani pentru pomeni?
Tanti FIREA, vrei bani să ai apariții aiurea?
Tanti FIREA, vrei bani ca să ce?
Tanti FIREA, vrei bani, tălică nu ai proiecte. Au trecut doi ani și jumătate de când ești primăreasă și nu ai bătut un țăruș.  Tanti FIREA, vrei bani au trecut doi ani și jumătate și nu ai făcut și tălică un proiect major. Dar ai pus ouă de Paști pe stâlpi. Ai împodobit bradul de parcă ai fi fost mama lui FUEGO. Ai dat concerte submediocre și nu se vede nimic palpabil. Bucureștiul a rămas același oraș trist, hidos, murdar și nesigur.
Un lucru e sigur: ai o gură, cât o șură.

(30 ianuarie 2019)

Sondajele și minciunile lor

La noi, ridicolul nu mai are limite. Zicerea cu minte-mă frumos, este deja o realitate crudă la noi. Nici nu mă miră la partidele care comandă sondaje că au o percepție eronată, căci prin cultura noastră noi ne credem:
- cei mai deștepți,
- cei mai frumoși,
- cei mai eficienți,
în timp ce toți ceilalți pe care-i bârfim sunt lipsiți de calități deși ei au:
- mii de km de autostrăzi și noi nu avem,
- universități în top 10 și noi nu avem,
- salarii babane și noi nu avem,
- productivitate ca lumea și noi nu avem,
- nivel de trai ridicat și noi nu avem,
- onoare cât cuprinde și noi nu avem.
Numai așa se explică plăcerea nebună de a deforma realitatea folosind metode care numai științifice nu sunt și deformând realitatea exact pentru a prezenta lucrurile ca fiind frumoase, roze și mai ales dulcege, exact când nu trebuie. Este adevărat că nu pleacă nimeni la luptă pentru a pierde. Totuși, se face o evaluare pentru a dimensiona resursele și pentru asigurarea victoriei. Niciun comandant de oști nu este nebun să plece la luptă fără armele și fără soldații care să-i asigure victoria. Se întâmplă așa ceva numai și numai când comandantului îi sunt prezentate cu bună știință lucrurile altfel sau comandantul se supără când i se spune adevărul și intră în orgasme multiple când este mințit frumos. Să ne amintim de mitingul din 21 decembrie 1989, care a fost comandat căci omul credea că e iubit.
Sondajele și minciunile lor sunt lucruri periculoase dacă și numai dacă este eludată cercetarea științifică și prelucrările datelor după manual, ci doar pentru a fi pe placul cumpărătorului. Și sondajul este tot o marfă ca o pereche de chiloți de la Victoria Secret sau ca un prezervativ românesc marca Vulcan.

(30 ianuarie 2019)

Sărmanul BOC

Și azi 30 ianuarie 2019 Emil BOC s-a dat în bărci. S-a văitat că primarii își desfășoară activitatea după o lege dată de Nicolae CEAUȘESCU în 1968. A uitat sărmanul Emil BOC că a fost premier al țării mulți ani, că a avut și majoritate, cu care dacă dorea, schimba la un moment dat cu cei 70% din parlament, chiar și constituția.
Mă întreb și eu, ca tot românul imparțial: 
- Nene, Emil BOC, de ce n-ai descentralizat tălică? Îți place să te vaiți?
Nici nu mă miră că acest personaj se strofoacă acum, când singur își anula rezultatele tezei de doctorat, susținând pe durata referendumului cu 300, că bicameralismul este o eroare, deși în teză gândea altfel. E chestie de caracter, de cât de slugarnic vrei să fi dar și de multe altele, inclusiv de stat pe vârfuri în poze pe motiv de relaxare a gleznelor de căprior. Nici nu vreau să mă mai gândesc la faptul că la o emisiune a lui Dan CAPATOS a rulat un film cu fundulețul lui Emil BOC. Așa se întâmplă oricui crede că tot ce face i se și potrivește, fără să se gândească la faptul că irită pe mulți.


(30 ianuarie 2019)

Dan SUCIU, un comunicator prea comun

Dan SUCIU este comunicatorul BNR. Dan SUCIU este un comunicator prea comun, care prin texte, prin atitudine, prin vocabular nu lasă deloc impresia că stăpânește domeniul. El este tot timpul supărat, nu grav, este tot timpul încruntat, nu lejer, este tot timpul înțetenit, nu cu privire vioaie, convingătoare. Bă uiesc că acolo la BNR nu stă pe salariul unui învățător suplinitor de țară sau al unei dactilografe. cea de la care s-a pornit coeficientul de salarizare cu 1. Dacă însă are un salariu mai mare de 1.000 de euro ar trebui:
- să fie mai atent îmbrăcat,
- să aibă o altă freză,
- vocabularul său să fie mai bogat,
- atitudinea să nu fie de nefericit,
- să lase aroganța și suficiența,
- să dea dovadă de claritate,
- să creadă că nu e veșnic acolo,
- să nu uite de unde a plecat.
Aș fi preferat ca Dan SUCIU să fi absolvit ASE Facultatea de Finanțe-Bănci, după care să fi făcut un master în comunicare. Mi-ar fi plăcut ca acest Dan SUCIU să fi lucrat vreo 5 ani la ghișeu într-o bancă, apoi să fi stat și la o formă privată la financiar, să vadă cum se câștigă banul. N-a fost să fie. Neavând studii de specialitate, să nu facă el pe deșteptul și să-mi dea lecții, aburindu-mă că nu ține.
La mine, când mă duc să tocmesc lăutarii de nuntă nu stau să le ascult repertoriul. Doar mă uit cum pun arcușul pe vioară. Așa și cu Dan SUCIU. Nu stau să-i ascult aiurelile pe care le debitează. Mă plictisește și l-am încadrat în categoria celor care caută să demonstrexe în orice moment dacă i se cere că ziua de 20 august este înaintea zilei de 5 iulie, că așa trebuie, enumerând 1.000 de argumente.


(30 ianuarie 2019)

Plăcerile mele vinovate

Am două plăceri vinovate.
Una este de a vede politicieni cum se afundă în discursuri mediocre, dezlănate și stupide. Îi văd cum plin de ei, cred că dețin marile adevăruri și insistă în a repeta clișee sau în a reda mesaje primite de la comunicatorii lor, evident, care îi consideră prea slabi pentru a propaga ideile partidului, fără a fi disporsionate.
A doua plăcere vinovată este să ascult cântece realizate de făcători de folclor inculți, fără talent, care nu știu ce sunt acelea metaforele și care scriu versuri și muzică pe bandă rulantă. 
În ambele cazuri am o plăcere nebună să văd până unde duce lipsa de realism și cât de mult se coboară oamenii doar-doar pentru a ieși în față cu ceva și ei sărmanii.
Am atins perfecțiunea, încât nici nu trebuie să stau mai mult pe un port Tv să ascult un politician submediocru sau să ascult mai mult de o strofă de cântec. Mă gândeam să fac înregistrări. Nu am făcut din egoism căci nu vreau să trezesc și în alții să-și dezvolte simțuri în a urmări și ei astfel de momente pentru a trăi plăceri vinovate, zic eu.
Mai am și o a treia plăcere vinovată, despre care voi scrie tot azi. 


(30 ianuarie 2019)

Victimizările noastre

Cel mai drăgălaș lucru este să pozăm în victime. Niciodată cel ce pozează în victimă fără a fi în mod real o victimă, dacă o face cu bună știință dă dovadă de mare talent și vrea musai un avantaj. Mulți însă, nu se victimizează cu bună știință, ci pentru că așa le este felul. Aceștia sunt cei mai periculoși, pentru că nu nu li se prognoza comportamentul, căci ei au mii de cauze din care sunt victime și interlocutorul va trebui să se poziționeze corect, ceea ce nu-i deloc ușor.
Elevul este victima profesorului care are pică pe el.
Nevasta este victima bărbatului brutal.
Subalternul este victima șefului absurd.
Copilul este victima tiraniei părinților.
Tinerii sunt victimele schimbărilor de generații.
Și tot așa, căci peste tot sunt numai victime, care fiecare are câte un călău cel puțin.
În realitate lucrurile nu stau chiar așa. Elevul care nu învață vede primirea unei note mici nu ca un mod de evaluare, ci ca pe o pedeapsă aplicată de către profesorul său, care este un călău.
Nevasta care este bătură este o victimă în primul rând pentru că a făcut o alegere proastă și în al doilea rînd că stă cu acel individ prost, needucat și brutal, că în loc să pună punct agrează ideea de a se victimiza, crezând și sperând că problema de nerezolvat, se va rezolva totuși.
Exemplele date sunt numai câteva, dar ele definesc un mod defectuos de a vedea lucrurile, definit și încurajat de cei din jur, prin luarea unor poziții contraproductive, fie de motivare, fie îndemnare a a aștepta că problemele se rezolvă de la sine, ceea ce nu este deloc adevărat.
(30 ianuarie 2019)

Amânrările la români

Spre deosebire de alții, noi avem capacitatea de a amâna. Sunt prea puține cazurile în care noi am avut inițiative și chiar și atunci când le-am avut nu am știut să le fructificăm, așa cum a fost cu insulina descoperită de profesorul PAULESCU și cum a fost și cu cibernetica evidențiată de ODOBLEJA.
În rest, la noi totul a avut loc cu ceva întârzâiere.
Intrarea în primul război mondial s-a făcut după doi anid e ezitări.
Ieșirea din alianța cu Germania nazistă s-a făcut când rușii deja intraseră pe teritoriul românesc.
Revoluția din Decembrie 1989 s-a produs când toate țările foste comuniste schimbaseră macazul.
Intarea în NATO și în UE s-a făcut în al doilea val.
Amânarea trecerii la zona euro se va duce până în anul 3211.
Dispariția ărincipiilor securității nu are niciun termen, fiind amânată sine die.
Amânarea se face prin utilizarea verbelor la timpul viitor, fără a spune ceva despre cum s-a atins acel viitor. Așa s-a vorbit despre autostrăzi, Așa s-a vorbit despre atingerea nivelului de trai al Spaniei. Tot așa se minte deja despre alocarea a 6% din PIB pentru educație. La Paștele cailor, probabil așa va fi.
Amânrările la români nu sunt un semn al neputinței, ci un mod de protecție ca manifestare a unei pridențe cu mult mai mare, din cauza riscurilor istorice care au bântuit acest popor în istoria lui nefericită, zbuciumată și plină de amar.

(30 ianuarie 2019)

În două click-uri

Dacă aveți nefericita ocazie să intrați pe cel puțin unul din 99% dintre portalurile românești, vă veți găsi în situația să căutați cu disperare ceea ce doriți să găsiți căci totul este:
- ascuns,
- de-a valma,
- indirectat,
- neconcludent,
- neierarhizat,
- bizar.
A regăsi informația ce ne interesează în numai două click-uri este situația ideală, care ne ferește de frustrări, de stres și de pierderea de timp, lucruri de care dezvoltatorii român nu țin seama din ignoranță, neprofesionalism, răutate, nepricpere și lipsă de respect.
De bun simț este ca omul să ajungă la ceea cel interesează din maximum două click-uri, dacă acela care a proiectat aplicația web are:
- un pic de respect față de client,
- suficient creier pentru a face ceva,
- o minimă calificare în domeniu,
- caracter de om normal.
Acum, în anul 2019, se știe că frecvențele de căutare sunt un criteriu bun de ierarhizare. Dacă fac un site să vând cravate, cămăși, pantalon și șosete și le pun în ordine alfabetică, dar și contorizez vânzările și văd că aplicația a fost vizitată de 1.000 de oameni astfel:
700 au cumpărat șosete,
100 au cumpărat cămăși,
 80 au cumpărat cravate,
 20 au cumpărat pantaloni,
nu mai pun în ordine alfabetică mărfurile, ci șosete, cămăși, cravate, pantaloni, iar fonturile vor avea dimensiuni descrescătoare. Eventual nici nu mai pun cuvinte, ci voi folosi desene stilizate, sugestive care să ușureze selecția, iar sub poză voi pune și cuvintele. La produse, voi pune culorile exact după frecvențeșe de achiziționare și în acest fel clientul nu va mai bâjbâi, ci va merge suficient de repede prin lista de produse, având impresia că aplicația web a fost făcută special pentru el, exact așa cum am văzut eu un portal pe aeroportul din Frankfurt care îl orienta pe cel care părăsea aeroportul, ghidându-l cu ceea ce i se oferă, hoyeluri, mijloace de transport și toate cele.

(30 ianuarie 2019) 

Tuesday, January 29, 2019

Cristian PREDA, europarlamentarul

......
"familia mea de la patuzsopt ...si eu in toate Camerele, cu toate partidele, ca rumanul impartial... si sa raman fara coledzi!"
.....
Presa vuiește despre noua opțiune, legitimă, zic eu, a lui Cristian PREDA și este afișată o poză pe o plajă când el pune cornițe unei lady din  vremurile cele bune de altădată.
(fragment din piesa O scrisoare pierdută de I.L. CARAGIALE)

(29 ianuarie 2019)

George Laurențiu Crin ANTONESCU independent?

Se vântură zvonul cum că George Laurențiu Crin ANTONESCU ar candida  independent la o adică. Unii fac comparație cu Mircea DIACONU, bineînțeles, o comparație forțată, nepotrivită și bizară. Mă îndoiesc în capacitatea lui George Laurențiu Crin ANTONESCU:
- de a merge la pas prin țară să strângă semnăturile,
- de a susține intens o campanie electorală,
- de a merge din casă în casă să facă muncă de la om la om,
- de a transmite un mesaj coerent acum în 2019 după o absență de 4 ani.
Desigur, și EBA a candidat independentă, numai că tăticul ei era puternicul prezident Traian BĂSESCU, iar concentrarea de forțe pentru această candidată a fost magnifică, ceea ce nu e cazul la George Laurențiu Crin ANTONESCU, deși mulți foști PDL-iști sunt în structurile de bază ale PNL. Să nu uităm că George Laurențiu Crin ANTONESCU și ei nu prea s-au iubit. În concluzie, rămâne cum am stabilit, adică nu. Nu zic eu, calculele pe hârtie zic.


(29 ianuarie 2019)

Metode cantitative moderne de a analiza securitatea ceaușistă

Pornim în analiza noastră de la faptul că CNSAS a primit din arhivele securității ceaușiste 25 km de dosare, adică un drum lung de 2.500.000 cm. Dacă un dosar avea grosime de 2 cm înseamnă că acolo erau 1.250.000 dosare. Dacă un urmărit avea în medie 5 dosare rezultă că erau 250.000 de persoane urmărite. Dacă un ofițer avea în subordine 10 urmăriți, rezultă că erau 25.000  de ofițeri. Un dosar avea cam 200 pagini scrise de turnători. Dacă o delațiune avea două pagini, un dosar conținea 100 de delațiuni. Dacă din cele 100 de delațiuni 10 erau scrise de una și aceeași persoană, în jurul unui dosar gravitau 10 turnători. De-a lungul anilor, rezultă că au fost 12.500.000 de turnători. Securitatea a supraviețuit la  3 generații de turnători, adică aproximativ 4.150.000 de cetățeni erau în același timp turnătorii securității, ceea ce reprezenta la o populație de 20 milioane de locuitori din care 10 milioane erau activi și responsabili, 41% dintre aceștia erau colaboratori ai securității. Dacă un dosar avea 1,5 cm grosime și delațiunile erau de o pagină, deja devin dramatice estimările. Numai așa se explică de ce securitatea a coborât și spre vârste fragede, pătrunzând în licee.
Concluzii:
- să nu fim mirați că mai tot românul are o tinichea de coadă,
- o lege a lustrației era imposibil de dat căci însemna autoexcludere,
- antrenamentul din acele vremuri nu a dispărut și practicile există,
- o formă de antrenament a fost cu denunțul la o olimpiadă de limba română,
- vocația delațiunii este o chestie microgenetică de neeradicat.

(29 ianuarie 2019)

Monday, January 28, 2019

S-a descoperit un nou inamic: Mugur ISĂRESCU

Așa cum ne stă bine, pentru toate eșecurile noastre trebuie mus-ai să fie un vinovat:
- altcineva,
- cunoscut,
- sancționabil,
- puternic.
După ce i se pun în cârcă toate relele, inamicul de serviciu este mitraliat din toate unghiurile și i se cere sancționarea ca fiind singurul vinovat. În fotbal s-a ajuns ca până și gazonul să fie vinovat sau chiar anul în care s-a născut nu știu ce scriitor să fie cel care a influențat aiurea rezultatul și nu ne-am calificat.
Acum, iată, toate nasolelile din economie se datorează lui Mugur ISĂRESCU. Din cauza lui Mugur ISĂRESCU crește ROBOR-ul. Mugur ISĂRESCU stă la baza deprecierii leului în raport cu euro. Numai pentru că Mugur ISĂRESCU respiră în clădirea de pe Lipscani cu Doamnei .iarna ninge. Să nu mai spun că din cauza lui Mugur ISĂRESCU în noaptrea de 31 decembrie spre 1 ianuarie lumea sărbătorește Revelionul.  Să nu mai spun că Mugur ISĂRESCU se face vinovat că săptămâna are 7 zile, căci dacă nu era el guvernator al BNR cu totul altfel ar fi stat lucrurile, și s-ar fi găsit o altă soluție.
Concluzie decisivă și de necontestat: Ceea ce este și cel magrav și de neiertat, din cauza lui Mugur ISĂRESCU π este număr irațional, vai de capul nostru!


(28 ianuarie 2019) 

Necunoscutul din fruntea listelor la europarlamentare

Necunoscutul din fruntea listelor la europarlamentare este cel care va aduce voturi pentru că:
- nu i se cunosc defectele,
- aduce prospețime,
- lumea crede că e bun,
- este altceva decât se știe,
- i se dă o șansă.
Cei care sunt vechi, întotdeauna sunt legați de lucruri din trecut și oamenii nici nu uită și nici nu iartă, mai ales dacă au fost loviți în pungă așa cum li s-a întâmplat în mai 2010.
Sunt situații în care necunoscutul este aducătorul de unanimități, mai ales dacă el este prezentat prin titluri, performanțe, căci într-un timp foarte scurt, nu ajunge să se identifice defectele și mai ales acele elemente care l-ar trage în jos.
Cei ce dispun de astfel de persoane și le folosesc inteligent au toate șansele să fie învingători.


(28 ianuarie 2019)

Discursul lui Klaus IOHANNIS

Azi 28 ianuarie 2019, mai spre seară, prezidentul Klaus IOHANNIS a ținut un discurs care i-a inflamat pe analiștii de ocazie, pe jurnaliștii de la anumite posturi tv și ziare.
Percepția că politicienii, care reprezintă oamenii și interesele lor, au dreptul să calce în picioare adevăruri, să identifice dușmani, să dea vina pentru eșecurile lor pe diferite categorii de cetățeni reprezintă o filosofie toxică.
Astăzi, în tentativa lor nesăbuită de a se salva de justiție și de a-și prezerva puterea, unii politicieni învinuiesc magistrați, blamează multinaționalele viclene, cum zic ei, și diabolizează Uniunea Europeană, descrisă drept abuzivă și trufașă.
După cei arătați acum cu degetul, ar urma alții, apoi alții, și tot așa până când indistincția și căutarea continuă a vinovaților s-ar transforma în pretextul perfect pentru acapararea statului.
Îmi aduc aminte o frază din memoriile lui Hédi Fried, supraviețuitoare deportată la Auschwitz, din Sighetul aflat sub ocupație maghiară, și pe care am decorat-o acum trei ani: «Supraviețuiește numai cel care este conștient de ce se întâmplă. Nu folosește la nimic să închizi ochii».
Așadar, trecutul este un avertisment mereu actual, iar efortul de a-l înțelege nu este niciodată îndeajuns.
Unii au spus că prezidentul este în campanie electorală. Ații au spuc că într-un discurs despre Holocaust așa ceva nu avea ce căuta. Au foast politicieni care au reamintit că prezidentul este etnic german. După aceea s-au pornit o avalanșă de supoziții cu retrocedările cu legăturile dintre și între, căci așa-i stă bine amatorului de vorbărie să dezgroape morții de la comuna primitvă până spre zilele noastre, inclusiv să amestece și rudele prezidentului, mutând discuția spre zone obscure.
Politicianismul ieftin nu are ce căuta nicio secundă în acestă zi în care omenirea de pretutindeni comemorează Holocaustul, adică pe cele 6 milioane de victime inocente ale nazismului german.


(28 ianuarie 2019)

Nazismul

În copilăria mea vizionam filme sovietice despre Al II-lea Război Mondial în care soldații Armatei Roșii luptau și învingeau. 
În adolescența mea, am citit cartea Fabrica morții, despre lagărele de concentrare naziste. Apoi am citit cărțile Reportaj cu ștreangul de gât a lui Julius FICIK și Jurnalul Anei FRANK.
În tinerețe am fost să vizitez lagărul nazist de concentrare în masă de la Birkenau. Acum trei ani am vizitat lagărul de la Auschwitz, iar acum opt ani am vizitat lagărul de la Dachau.
În București, pe strada Ion BREZOIANU există Holocaust-Mahnmal.
Germania nazistă este cea care a făcut toate ororile. Când am vizitat orasul Nuremberg am văzut locul unde s-a desfășurat procesul căpeteniilor naziste. Am văzut și filmul Procesul de la Nuremberg al lui Stanley KRAMER, din 1961 cu Spencer TRACY, Marlene DIETRICH, Burt LANCASTER, Dan HAYWOOD, Judy GARLAND, Montgomery CLIFT, Maximilian SCHELL, dar și alții tot atât de mari.
Când eram elev în clasa a VIII-a am avut un profesor de desen care era supraviețuitor al unui lagăr de concentrare și știind din cărți despre suferințele celor care au trecut prin viața de lagăr, i-am purtat un respect cu totul special. 
Am văzut filmul Adevărata față a fascismului și de acolo am înțeles că nu numai Adolf HITLER a fost vinovat de holocaust, căci el a venit la putere prin vot popular, prin alegeri influențate de o propagandă mincinoasă, bazată pe emoții colective false, induse eficient și sigur, unde falsul este ridicat la rang de principiu. Toate se află și în arsenalul manipulatorilor de azi. Doar trebuie puse în oglindă și tratate la rece, fără a face altceva decât a identifica coincidențele.

(28 ianuarie 2019)

Culturiștii de pe locul al doilea (repetitivitatea)

Este important să se vadă și să se analizeze:
- cum s-a ajuns pe locul al II-lea,
- de câte ori se revine la locul al II-lea,
- ce reprezintă pentru sportiv acest loc.
Seriile de date trebuie să fie destul de lungi, cu mult peste 16 termeni, adică undeva la peste 25 de termeni pentru a avea siguranța că rezultatele  sunt reprezentative.

Nr. crt.
Nume culturist
Număr poziționări
Anii poziționării pe locul al doilea
01
Jay CUTLER
5
2001,2003,2004,2005,2008
02
Kevin LEVRONE
4
1992,1995,2000,2002
03
Rich GASPARI
3
1986,1987,1988
04
Flex WHEELER
3
1993,1998,1999
05
Kai GREEN
3
2012,2013,2014
06
Harold POOLE
2
1965,1966
07
Sergio OLIVA
2
1970,1972
08
Frank ZANE
2
1976,1982
09
Boyer COE
2
1978,1979
10
Chris DICKERSON
2
1980,1981
11
Mohamed MAKKAWY
2
1983,1984
12
Lee LAMBRADA
2
1989,1990
13
Shawn RAY
2
1994,1996
14
Phil HEATH
2
2010,2018

De aici se trag concluzii legate de performanțe, căci în vârful piramidei, adică locurile 1, 2 și 3 ajung numai cei foarte buni. Este meritoriu mai ales în cazul celor care revin pe a II-a poziție la un interval mare de timp, reconfirmând nivelul foarte ridicat al performanței lor.

(28 ianuarie 2019)

Schimbarea de tehnologie în culturism

Culturismul a evoluat foarte mult în timp. S-a trecut de la metodele empirice, la metode bazate pe un management evoluat, ca în final să se ajungă la un culturism științific. Intervalul de cotitură l-a reprezentat acel salt calitativ, reprezentat de fluctuația majoră în rândul concurenților de la Mr. Olympia și mai ales de faptul că în acel interval 1980-1983 au devenit doar pentru câte un an Arnold SCHWARZENEGGER, Franco COLUMBU, Chris DICKERSON și Samir BANNOUT, știut fiind faptul că SCHWARZENEGGER și COLUMBU mai cuceriseră titlul în anii precedenți, marcând în acest fel tatonări și exitări în noile definiri ale tipologiilor de culturiști ce vor urma. Ei vor aparține culturismului în care totul este explicat științific și totul este calculat astfel încât să se maximizeze acele caracteristici care definesc imaginea și performanța culturistului din era computerelor.
Și în intervalul 2006 -2010 apare o schimbare, nu de profunzimea celei anterioare, în momentul în care chimia și cibernetica își fac simțită prezențele în culturism, prin sistemele colaborative, prin echipamentele dotate cu inteligență artificială și prin suplimentele orientate spre armonie și echilibru. Alternarea Jay CUTLER - Dexter JACKSON - Jay CUTLER a pregătit acel salt calitativ adus pe Phil HEATH, numai că dinamica noilor tehnologii este extrem de fluidă și exigențele cresc foarte mult. În culturism acesată tendință se va manifesta prin cicluri scurte, cu mulți câștigători într-un  interval scurt. Să nu uităm că Shawn RHODEN are 43 de ani,  Phil HEATH are 39 de ani, Dexter JACKSON are 49 de ani și Cedric McMILLAN are 41 de ani. Culturistii  Mamdouh ELSSBIAY are 34 de ani dar este fluctuant în competiții, iar Steve KUCLO are 33 de ani însă ocupă poziția a X-a. Acest tablou vine să arate că încă va exista ceva timp până noile metode de lucru din culturism se vor cristaliza și vor da un câștigător așa cum a fost Lee HANEY și Ronnie COLLEMAN cu câte 8 titluri de Mr. Olymipa câștigate consecutiv sau Phil HEATH cu 7 titluri.

(28 ianuarie 2019)

Andrei CARAMITRU în politică

Despre Andrei CARAMITRU am auzit când a fost implicat într-un scandal cu Valentin DRAGNEA undeva prin septembrie 2018. Cineva și-a dorit transfer de notorietate. 
Acum, acest bărbat de 43 de ani și aici mă refer la Andrei CARAMITRU a intrat în USR și nu oricum, ci cu o poziție foarte clară vizavi de PSD+ALDE. Mesajul său a fost disecat de mulți analiști și este considerat programatic. Mie nu mi s-a părut un mesaj cu lipici, căci textul este mult prea simplu. Dacă-mi aduc bine aminte de contribuția ilustrului său tătic la alegerea lui Emil CONSTANTINESCU prin scena cu ochelarii, dar și prin scena fabuloasă din 22 Decembrie 1989 cu  Mircea fă-te că lucrezi!, fiul mi se pare cu mult prea liniar, dar cuvintele sale nu au darul de a impresiona, ci de a-l poziționa și atât. Andrei CARAMITRU este o excelentă achiziție pentru USR mai ales că este an electoral și principiul bilelor de pe masa de biliard funcționează excelent pentru cine știe să manevreze tacul. Văd că USR o face cu dibăcie și gradual. Mișto.


(28 ianuarie 2019)

Prima semifinală Eurovision de la Iași

Iașiul a devenit pentru câteva ore un oraș al Chinei din timpul revoluției culturale.
Se fluturau drapele.
Se auzeau voci cu lozinci.
Soliștii purtau uniforme.
Muzica era nereproductibilă, lălăită, liniară, aiurea.
Era mai rău ca pe stadioanelede dinainte de 1989 în care:
- corurile dedicau ode conducătorului,
- se produceau dansuri tematice,
- nu era nimic atrăgător, ci propagandă pură.
Așa cum stau lucrurile, cu solistele acelea submediocre și cu soliștii șterși, spectacolul a dezamăgit, atingând acele cote ale banalului, greu de marcat, căci unde performanță nu e, nimic nu e. Bani se cheltuiesc fără noimă. Acum să nu-mi mai spună nimeni că grandilocvența găunoasă a fost inventată de cei care doreau să organizeze spectacole pe placul dictatorului, cu coruri de 100.000 de suflete. Tehnica modernă a adus ieri 27 ianuarie 2019 la Iași exact acea atmosferă, deși zicem noi că nu mai există comunism de aproape 30 de ani. Totuși, filmul Detașamentul roșu de femei mai rulează chiar și în inimile tinerilor de sub 40 de ani, ca reminiscență propagată genetic.
Copila aceea care a cântat și despre care se zice că are 100 de milioane de viziualizări s-a comportat jalnic fie că e prea crudă, fie că nu are cultura spectacolului, fie că ne crede proști. Get out, fato!

(28 ianuarie 2019)

Sunday, January 27, 2019

Semicentenarul meu proprietate personală

Fiecare are  semicentenarul lui dacă vrea. Eu vreau. De aceea, eu am semicentenarul meu. Deci tot acest an îl dedic semicentenarului meu proprietate personală. 
Nu este legat de vârsta mea.
Nu este legat de terminarea facultății.
Nu este nici măcar legat de apariția primului articol într-o revistă.
Nu este legat nici de trimiterea de scrisori la universități să primesc documentații.
În acest an se împlinesc 50 de ani de când mi-am dat semnătura olografă și m-am pozat oficial, ca fiind o persoană importantă, chiar foarte importantă.
Având în vedere că nu vor scrie alții ode să mă laude, mi le voi scrie singur. Având în vedere că nu vor fi alții să mă omagieze cu prilejul semicentenarului, mă voi omagia singur. Am toate argumentele din lume pentru a face din anul 2019 anul semicentenarului meu și știu ce spun, căci nu este o laudă, eu fiind de felul meu un monument de modestie, defect pe care mi-l port cu demnitate, stoicism și respect, dacă mai este de respectat o asemenea persoană în ziua de azi. 

(27 ianuarie 2019)

Culturiștii de pe locul al II-lea (viitori campioni)

Este important de făcut estimări în legătură cu șansele sportivilor de a evolua astfel încât să devină campioni. Pentru a face o analiză cantitativă cât de cât riguroasă este nevoie de date:
- complete,
- omogene,
- reprezentative.
Completitudinea datelor este oferită de lungimea seriilor de timp, care musai trebuie să conțină mai mult de 16 termeni. În cazul concursului Mr. Olympia sunt 54 de termeni, deci datele sunt complete, chiar dacă pentru anul 1968 nu există un ocupant al locului al II-lea, seria de 54 prin eliminarea datelor referitoare la anii 1965, 1966, 1967, 1968 are 50 de termeni, deci este suficient de mare ca să facă obiectul unor prelucrări statistice.
Omogenitatea datelor presupune ca ele să se refere la aceleași categorii de culturiști. Dacă discutăm de culturiși cu greutatea 80-89 kg, toate elementele seriei trebuie să se refere la aceștia, căci nu se adună mere cu pere în niciun caz.
Reprezentativitatea este dată de importanța pe care o reprezintă categoria de culturiști la care facem referire, dar și la modul în care rezultatele analizei devin credibile. Niște ipoteze fantastice, nerealiste, duc, evident, la rezultate neconcludente, genul eu am mâncat doi pui, tu niciunul, deci în medie fiecare a mâncat un pui.
Din lista cu câștigătorii competiției Mr. Olympia am marcat doar pe cei care care au ocupat locul al II-lea, ăe coloana a IV-a a tabelului de mai jos:

Nr. crt.
Mr. Olympia
Anii Mr. Olympia
Anul pentru loc II
01
Larry Scott
1965-1966
-
02
Sergio Oliva
1967-1969
1970, 1972
03
Arnold Schwarzenegger
1979-1975, 1980
1969
04
Franco Columbu
1976, 1981
1973
05
Frank Zane
1976-1979
1976, 1982
06
Chris Dickerson
1982
1980, 1981
07
Samir Bannout
1983
-
08
Lee Haney
1984-1991
-
09
Dorian Yates
1992-1997
1981
10
Ronnie Coleman
1998-2005
2006
11
Jay Cutler
2006-2007, 2009-2010
2003,2004, 2005, 2008
12
Dexter Jackson
2008
2015
13
Phil Heath
2011-2017
2010, 2018
14
Shawn Rhoden
2018
2016

Se observă că din cei 14 învingători de la Mr. Olympia numai 3 nu au fost pe podiumul secund. Analiza trebuie aprofundată.
La culturiști precum  Arnold Schwarzenegger, Franco Columbu , Chris Dickerson, Dorian Yates, Jay Cutler, Phil Heath și Shawn Rhoden prezența pe locul al II-lea a anunțat pe viitorii câștigători ai marelui trofeu de Mr. Olympia.
La culturiști precum Sergio Oliva și Ronnie Coleman poziționarea pe treapta a II-a a podiumului a marcat începutul declinului.
Culturiști precum  Larry Scott, Samir Bannout și Lee Haney nu au ocupat niciodată locul al II-lea, deși au obținut trofeul, dând dovadă de un potențial fantastic, după care fie s-au retras, fie au concurat fără a obține rezultate notabile, așa cum este cazul lui Samir Bannout cel care în 1980 se plasa doar pe poziția 15.
Calculul de indicatori necesar prognozelor se vor face în articolele următoare.


(27 ianuarie 2019)

Culturiștii de pe locul al II-lea (lista)

Se consideră o competiție. Să zicem Campionatul național de culturism sau Cupa României la culturism sau orice altă competiție care are cel puțin 16 ediții, căci în statistică toate analizele presupun date omogene și în număr de cel puțin 16 termeni. Omogenitatea nu este deloc ușor de obținut deoarece în culturism categoriile de concurs s-au tot schimbat și abia în ultimii ani de când există alinierea la regulile IFBB s-a produs o stabilizare mai accentuată. Deci, analiza nu presupune nici folosirea de date de la concursuri diferite și nici de la categorii diferite de concurenți. Când am zis locul al II-lea, locul al doilea este și când am zis culturism seniori, culturism seniori este, nu masters și nici juniori. Nu se amestecă merele cu perele, să fie clar!
Pentru exemplificare, folosesc datele de la Mr. Olympia, concurs care a început din 1965, deci seria de date este consistentă și este omogenă pornind de la faptul că acest concurs este și cel mai tare din lume din toate punctele de vedere, fără a neglija desigur latura financiară a premiilor, din moment ce marele premiu a fost în anul 2018 de 400.000 USD, nivel de neimaginat pe malurile Dâmboviței.
Din analizele datelor existente s-a construit seria de date a culturiștilor care au ocupat locul al II-lea de-a lungul intervalului 1965 - 2018.

Anul
Ocupant loc 2
1965
Harold POOLE
1966
Harold POOLE
1967
Chuck SIPES
1968
  -
1969
Arnold SCHWARZENEGGER
1970
Sergio OLIVA
1971
Roy CALLENDER
1972
Sergio OLIVA
1973
Franco COLUMBU
1974
Lou FERRIGNO
1975
Serge NURBERT
1976
Frank ZANE
1977
Ed CORNEY
1978
Boyer COE
1979
Boyer COE
1980
Chris DICKERSON
1981
Chris DICKERSON
1982
Frank ZANE
1983
Mohamed MAKKAWY
1984
Mohamed MAKKAWY
1985
Albert BECKLES
1986
Rich GASPARI
1987
Rich GASPARI
1988
Rich GASPARI
1989
Lee LAMBRADA
1990
Lee LAMBRADA
1991
Dorian YATES
1992
Kevin LEVRONE
1993
Flex WHEELER
1994
Shawn RAY
1995
Kevin LEVRONE
1996
Shawn RAY
1997
Nasser El SONBATY
1998
Flex WHEELER
1999
Flex WHEELER
2000
Kevin LEVRONE
2001
Jay CUTLER
2002
Kevin LEVRONE
2003
Jay CUTLER
2004
Jay CUTLER
2005
Jay CUTLER
2006
Ronnie COLEMAN
2007
Víctor MARTINEZ
2008
Jay CUTLER
2009
Branch WARREN
2010
Phil HEATH
2011
Jay CUTLER
2012
Kai GREENE
2013
Kai GREENE
2014
Kai GREENE
2015
Dexter JACKSON
2016
Shawn RHODEN
2017
Mamdouh ELSSBIAY
2018
Phil HEATH

Dacă se consideră indicatorul L lungime a seriei de date, acesta este dat de relația:
L = Nfin  -  N star +1
Unde:
Nfin – ultimul an al seriei
Nstar – primul an al seriei
În cazul seriei de termeni cu ocupanții locului al II-lea de la concursul Mr. Olympia, Nstar = 1965, Nfin = 2018, deci L = 2018 – 1965 +1 = 54 termeni, număr suficient de mare pentru a conchide că datele sunt reprezentative și omogene pentru că seria:
- conține  cu mult de 16 termeni,
- are grad de omogenitate ridicat,
- arbitrajele sunt cu aceleași principii,
- autoselecția concurenților este puternică,
- atractivitatea premiilor impune respect,
- criteriile de evaluare sunt stabile,
- predictibilitatea depinde de performanță,
- transparența a generat corectitudine.
Pentru campionatul Național de Culturism trebuie să existe date, iar dacă se iau numai datele de după 1995, cu siguranță se obține o serie de termeni reprezentativă, mai ales dacă se consideră o anumită categorie de culturiști unde competiția a fost acerbă, adică numărul concurenților a fost mare. Ocupanții pozițiilor secundare de pe podium de-a lungul timpului vor permite efectuarea de calcule interesante, iar managerii de cluburi și antrenori au pe ce se baza când își definesc strategiile. Metodele cantitative nu trebuie sub nicio formă neglijate în culturism!

(26 ianuarie 2019)