Thursday, January 24, 2019

Analiză URSS-UE-USA după modelul ARAGON și MAUROIS

Ar merita reluată ideea pe care au avut-o  Louis ARAGON și André MAUROIS când au scris în anii'60 tomurile intitulate U.S.A.-U.R.S.S. Istorie paralelă, dar care să trateze URSS-USA-EU istorie paralelă, căci dacă în matematică există două sau nenumărate drepte paralele și istoriile se scriu tratând în paralel mai multe state din punct de vedere istoric prin:
- referire la o aceeași perioadă,
- folosirea unui șablon unic,
- utilizarea acelorași categorii de surse.
Merită interes analiza în paralel a URSS, USA și UE, căci ideea de a se constitui UE a fost de a exista un partener solid pentru URSS și USA, crezându-se că o astfel de abordare va aduce avantaje importante tuturor statelor europene.
URSS și UE au în componența lor state cu niveluri foarte diferite de dezvoltare, cu religii și culturi foarte diferite, profund birocratizate, în timp ce USA este formată din state relativ omogene, tinere, unirea efectuându-se din considerente practice, de istorie, de cultură și de limbă, nebirocratice.
Dacă URSS are Rusia ca element dominant și UE are Germania ca motor economic, USA datorită omogenității este formată din state egale, fără tendințe dominatoare, lipsind barierele economice, politice și de nivel de trai, criteriile de prosperitate fiind realiste și de un pragmatism maxim.
URSS a acumulat contradicții care au dus la dezintegrarea de la începutul anilor'90 și vedem că anul 2019 aduce părăsirea UE de către Marea Britanie, fără ca cineva să dea asigurări că totul se va opri aici. Astfel de procese centrifuge nu s-au manifestat în USA niciodată de la fondarea sa.
Într-o astfel de analiză trebuie văzut dacă obiectivele reale și nu cele declarate URSS, USA și UE sunt aceleași sunt diferite. Dacă URSS a avut la bază hegemonia Rusiei, dar declarat ca obiectiv a fost dezvoltarea tuturor republicilor unionale astfel încât toate să ajungă la același nivel, UE are ca obiectiv declarat dezvoltarea tuturor țărilor spre același nivel economic, deși în realitate a fost vorba de piețe de desfacere și reevaluarea resurselor, încât bogații tot bogați rămân iar săracii culeg firimiturile de la masa bogaților. În cazul USA obiectivul declarat și cel real se suprapun, căci se urmărește dezvoltarea economică pe baze de eficiență reală, criteriul esențial fiind profitul.
Chiar dacă URSS și UE s-au constituit prin adeziunea de bună voie a membrilor, au apărut comportamente specifice imperiilor, precum partidul dominant, bătutul cu pumnul în masă și punerea neascultătorilor la colț. Istoria USA arată capacitatea de mobilizare în fața dezastrelor, dar și atitudinea pe care o au cetățenii americani față de valorile lor și 4 iulie spune tot în fiecare an.
Nu trebuie făcută apologia UE sau a USA, ci trebuie o tratare bazată pe fapte, pe cifre și mai ales pe realități, ceea ce nu este deloc foarte dificil, din moment ce marile descoperiri ale lumii din ultimii 30 de ani nu aparțin bătrânului continent. Să nu mai amintesc revenirile asupra programului de informatizare al UE de la Lisabona, care a fost redefinit și încă va fi reevaluat schimbând ritmul.



(25 ianuarie 2019)

No comments:

Post a Comment