Nu facem aici și acum un inventar asupra:
- participării la vot,
- indemnizației de peste 8.000 euro,
- șansa oferită de a reprezenta țara,
- noul statut obținut la Brussels.
Aici voi analiza numai modul în care se construiesc listele cu candidații care vor reprezenta partidele în alegerile europarlamentare din 26 mai 2019.
Țara noastră trimite la Parlamentul European un număr de 33 de parlamentari, proporționali cu populația acesteia. De aceea nici nu se umblă la numărul de locuitori oricâte recensăminte se vor face, căci populația de peste 20 de milioane vin și fondurile și numărul de europarlamentari. Îmi amintesc de filmul Tudor cu domnitorul decedat pus în fereastră pentru a vedea vulgul că trăiește sau cu cei ce nu-și declară mortul pentru a le veni pensia sau indemnizația de îngrijire.
Așa că se știe cu destulă precizie că indiferent cum vor curge alegerile, numai cei de pe primele 6 sau 7 poziții au șanse să fie aleși în cazul partidelor ceva mai mari, iar în cazul partidelor mici, maximum unul sau doi din listă vor deveni europarlamentari. Având în vedere că:
- mulți dintre candidați nu au meserie,
- unii candidați sunt fomiști,
- există candidați care vor să încheie apoteotic,
lupta va fi acerbă pentru ocuparea primelor poziții și ca orice luptă, la finalul stabilirii listelor vor fi învingători, dar vor fi și învinși, care nu se vor lăsa ușor și vor arunca în tîârg tot felul de zoaie, exact cum stă bine oricărui urmaș al vechilor daci combinați cu romanii, căci zicea Elena UDREA că ne tragem din Traian și nu din orice Traian, ci din Traian BĂSESCU.
(13 ianuarie 2019)
No comments:
Post a Comment