Se zice că banul nu are miros. În cazul monedei virtuale, banul nici nu există, deci nu are nici miros, nici formă, nici gust, nici nu scoate sunete, ea fiind doar ceva imaginar existent doar în mintea noastră și în bazele de date de pe diferite servere.
Unii s-au entuziasmat atât de mult încât:
- au dezvoltat teorii despre moneda virdtuală,
- au investiti bani grei în monede virtuale,
- a făcut chiar tranzacții importante în moneda virtuală,
- au acceptat și fluctuațiile cotațiilor de la burse,
- moeda virtuală este deja un fetiș, chiar dacă fluctuează sever.
Ca orice lucru aparent nou, moneda virtuală trezește un entuziasm disproporționat de mare în rândul celor care dispun de bani, crezând cumva că noile invenții le vor permite:
- siguranță,
- câștiguri,
- confort,
- transparență,
dar în realitate, fluiditatea monedei virtuale arată că lucrurile nu stau chiar așa. Faptul că există o maximă transparență și o viteză extrem de mare de procesare, îl fac pe proprietarul de monede virtuale să se simtă bine, megând pe principiul că toate femeile sunt curve în afară de mămica sa. Nici nu mă așteptam să fie altfel, căci moneda virtuală nu este un ceva special, ci este un ceva raportat tot la aur și pus în corespondență cu celelalte monede exact ca înaintea apariției ei. Este o aceeași Mărie nici măcar cu altă pălărie, ci doar cu o pălărie deja ciuruită prea de timpuriu. Acum lucrurile sunt mai așezate și cutremurele nusunt departe de apariție pe piața monedelor virtuale, dar nu s-a atins masa critică până acum. Statele nu s-au implicat decât în măsura în care sunt interesate să limiteze financial cybercrime și speculațiile sau tranzacțiile care au menirea de a altera climatul politic și atât.
(25 ianuarie 2019)
No comments:
Post a Comment