Thursday, March 3, 2016

Moștenirea lui Manea Mănescu

Manea  Mănescu a fost profesor în Academia de Studii Economice și foarte mult timp al doilea om în stat. Nu l-am iubit pe acest om pentru o mare nedreptate pe care mi-a făcut-o în 1972, pentru care n-am să-l iert niciodată.
Mă detașez de acest detaliu devastator din viața mea și arăt ca manea Mănescu a fost un constructor, în timp ce mulți din jurul lui și nu numai au demolat cât au fost în stare s-o facă.
În primul rând manea mănescu a contribuit decisiv la realizarea celor trei clădiri ale Academiei de Studii Economice, Clădirea din Eminescu, Clădirea Ciberneticii și Clădirea centrului de Calcul. Niciuna din ele nu poartă numele ctitorului lor.
În al doilea rând, manea Mănescu a creat o facultate, care s-a numit facultatea de calcul economic și Cibernetică Economică, mai apoi facultatea de Planificare și Cibernetică Economică și azi are denumirea de facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică economică - CSIE.
În al treilea rând, manea Mănescu a creat după modelul existent în marile universități americane laboratoare pe lângă catedra de Cibernetică Economică, reunite sub denumirea istorică Centrul de Calcul al ASE. Această structură, datorită unui management execrabil al unor gunoaie ale căror nume le-aș da, numai ca nu vreau să le transfer lor din notorietatea lui manea Mănescu, tocmai acum.
În al treilea rând, manea Mănescu a introdus în învățământul economic românesc disciplina CIBERNETICA ECONOMICĂ și a scris o carte cu același titlu, carte valabilă și azi prin conținut și mai ales prin nivel științific dacă este periată un pic.
În al patrulea rând, manea Mănescu este tăticul revistei STUDII ȘI CERCETĂRI DE CALCUL ECONOMIC ȘI CIBERNETICĂ ECONOMICĂ, revista care apare fără întrerupere din anul 1966 și care are corespondent în limba engleză, fiind ISI catalogată, sub numele  Economic Computation and Economic Cybernetics Studies and Research.
În al cincilea rând, Manea Mănescu a lăsat un domeniu de cercetare în care mulți tineri fac doctorate și iau titlul de doctor în specializarea Cibernetică și statistică economică Sunt sigur că nicio teză de doctorat în cibernetică nu are un titlu blibliografic cu numele de Manea Mănescu, iar dacă s-ar găsi un curajos, sunt sigur că s-ar găsi cineva din comisie care voalat să-l apostrofeze și să-i taie aripile, astfel încât forma finală care pleacă la minister să nu mai conșină acea referință bibliografică.
În al șaselea rând, manea Mănescu a lăsat o cohorta de nerecunoscători, foști doctoranzi, foști colaboratori, foste slugi, foști colegi, foști studenți, care pe toată durata cât a mai trăit nu au avut curajul de a-l aduce într-un amfiteatru sau la o deschidere de conferință sau pur și simplu la sala 2416 unde lui îi plăcea să prezideze ședințele mastodontului numit catedra de Cibernetică Economică unde veneau cadre dicacticem cercetatori, programatori și analiști din laboratoare.
În al șaptelea rând, în anul 2017 se vor împlini 50 de ani de la făurirea Facultății de Cibernetică Economică și am curiozitatea să văd cum vor decurge festivitățile și să vedem daca numele lui Manea Mănescu va fi rostit cu venerație, admirație și recunoștință sau contemporanii îl vor trece vu vederea.
Așa este viața și i-am admirat pe toti care și-au publicat operele complete când erau încă în vială. urmașii sunt întotdeauna niște nerecunoscători...
(3 martie 2016)

No comments:

Post a Comment