Fiecare persoană are nume și prenume. Noi între noi ne deosebim prin:
- nume și prenume;
- poreclă;
- înălțime;
- culoarea părului;
- culoarea ochilor;
- masa musculară;
- greutatea;
- gesturile;
- mersul.
Multă lume nu acordă importanță numelui, crezând că acesta este elementul secundar în ascensiunea politică. Eu nu am dat niciodată împortanță acestui element, până când cel mai bun prieten al meu m-a atenționat că nu am nume politic.
Eu știam de Doris Day, Marilyn Monroe, Michelle Morgan, Michèle Mercier, Brigitte Bardot, Ion Iliescu, Cornel Constantiniu și faptul că numele meu începe cu I, iar prenumele tot cu I credeam că este ceva predestinat de a fi vedetă de cinema.
Când prietenul meu mi-a zis că nu am nume politic i-am cerut explicații. El mi le-a dat fără menajamente spunându-mi că Ivan e nume de rus și un individ cu numele acesta nu are cum să ajungă ceva aici pe Dâmbovița.
Am studiat problema mai în detaliu după revoluția din Decembrie 1989.
Când a câștigat fotoliul de președinte Emil Constantinescu, o televiziune a avut ideia să aducă un numar de barbati cu numele Emil Constantinescu și un număr de bărbați cu numele Ion Iliescu. Ei se recomandau și-și strângeau mâinile zicând Emil Constantinescu - Ion Iliescu. S-a repetat chestia cam de zece-douăsprezece ori.
Atunci mi-a încolțit în minte să mă gândesc la șansa unuia dintre cei care aveau numele Emil Constantinescu de a intra în cursa prezidențială cu însuși Emil Constantinescu cel care era președinte în funcțiune.
O altă situație ar fi fost ca după ce a anunțat prezidentul Emil Constantinescu că nu mai candidează, un bărbat cu numele de Emil Constantinescu să intre în cursa prezidențială. Peste tot este greu de digerat ca doi președinți să aibă același nume, unul fiind succesorul celuilalt.
O alto ipoteză este legată de un nume nepotrivit, care în loc să atenueze, mai mult amplifică un contrast. Dacă un bărbat nu este nici înalt, nici corpolent, nici impunător și se numește Magnus Trebonius Sughiț, cu siguranță că va pierde nenumărat voturi duin cauza li a lui Magnus dar și a lui Sughiț. Se observă că în această campanie electorală sunt persoane cu nume oarecum nepolitice. În cazul listelor, aceste nume trec neobservate căci se votează partidul, nu candidații. Pentru funcțiile eligibile unde numele apare în chenar însoțit de siglă, sigla atenueaza. Unde nu apare sigla, este o calamitate acel acndidat care nu are nume politic.
Și numele foarte lung nu este un nume politic. Prea multe nume și prea multe prenume devin o mare problemă pentru un candidat. Pe un buletin de vot numele George Crin Laurențiu Antonescu sau numele Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu îi încurcă pe votanții care îi știu pe respectivii drept Crin Antonescu și repectiv Călin Popesci Tăriceanu.
(6 martie 2016)
No comments:
Post a Comment