Fiecare societate are propriile criterii de apreciere ale oamenilor și ale producțiilor materiale și spirituale curente. Nu înseamnă că acele criterii sunt ferite de erori și că ele sunt perfecte. Istoria umanității a cunoscut nenumărate cazuri în care descoperiri importante sau opere artistice valoroase ignorate de contemporani, au fost reevaluate multe zeci sau chiar sute de ani mai târziu și au fost puse pe adevărata poziție în scara valorilor umanității. Nu vreau să-mi reamintesc scrisoarea semnată de ilustre figuri ale culturii bolșevice imediat după instaurarea guvernului bolșevic din țara noastră, în care se exprima dezinteresul față de aducerea în țară a atelierului pe care marele Constantin BRÂNCUȘI dorea să-l dăruiască poporului român, atelier care datorită acelui refuz, este acum la Centrul POMPIDOU, mândrie a statului francez.
Resetarea valorilor înseamnă:
- luarea în considerare a unor noi instrumente de analiză și critică artistică,
- actualizarea listei autorilor incluși în manualele de literatură,
- tratarea unor evenimente din istorie folosind alte tehnici și metode,
- restructurarea criteriilor de ierarhizare a personalităților,
- crearea unui nou mod de tratare completă a fenomenelor din societate.
Așa cum comunismul a resetat valorile începând cu decembrie 1947 și cum societatea care se constituia după 22 Decembrie 1989 a trecut la resetarea valorilor ierarhizate de comunism, societatea modernă, care beneficiază de cele mai noi tehnici și metode de analiză și de evaluare, trece la resetarea valorilor, pentru a realiza concordanța între nivelul la care a ajuns societatea în straturile ei superioare, cu conținutul real al elementelor de cultură pe care societatea le vehiculează și care trebuie să fie curățate de balastul pe care îl duce societatea în inerția care se manifestă în toate perioadele, dar mai ales acum, când digitalizarea și inteligența artificială reușește accelereze procesele de decantare.
În momentul de față este greu să vorbim despre poeți, despre prozatori, din moment ce tipografiile și librăriile nu mai promovează lucrările lor, iar accesarea Internetului nu este încă o regulă, așa cum mersul la o librărie sau la un muzeu era în vremurile de demult.
Valorile din ziua de azi înseamnă altceva decât valorile așa cum le percepeam acum 50 de ani sau acum 30 de ani. Acum există blog, vlog, podcast, canal de Youtube.com, există rețele de socializare, portaluri, unde cu costuri accesibile, se generează conținut digital în cele mai variate forme, reușind în acest fel să fie impuse prin alte metode, valorile noii societăți.
Față de perioadele anterioare în care accesul la rezultatele concrete care aveau menirea de a departaja valorile în societate era strict dependent de capacitatea fiecăruia de a cunoaște acele realizări, folosind modalități specifice de informare și de cunoaștere, acum, lucrurile sunt total schimbate. Fiecare dintre noi manifestă interes pentru anumite domenii și fiecare dintre noi ne construim o scară proprie a valorilor și numai dacă printr-un sistem de compunere așa cum este cel al click-urilor sau cel al followers-urilor, va rezulta o ierarhizare a valorilor acceptate de colectivități mai largi, iar dacă nivelul de agregare este mai cuprinzător, scara de valori acre caracter național. Să nu uităm că există sisteme artificiale de a umfla sau de a diminua nivelul aprecierilor, ceea ce are un rol negativ în construirea unei scări a valorilor stabile.
(05 iulie 2023)
(05 iulie 2023)
No comments:
Post a Comment