Acum mulți, chiar foarte mulți ani, am văzut o fotografie foarte interesantă luată de pe o autostradă care ducea spre Los Angeles. Se știe că în zona acestui mare oraș, autostrăzile au cu mult mai mult decât trei benzi pe sens. Era o fotografie făcută seara pe întuneric. Mașinile care se îndreptau spre Los Angeles aveau farurile aprinse și lumina lor era galbenă. Mașinile care se îndreptau în direcția opusă aveau stopurile aprinse și luminile lor erau roșii. Era o imagine superbă cu o fâșie lungă galbenă și alături o altă fâșie roșie. Mi s-a părut ceva extraordinar. Roșu, galben. Lipsea albastru pentru a fi drapelul nostru național.
În 12 februarie 2017 protestatarii din Piața Victoriei au realizat o imagine superbă, construind drapelul tricolor folosind bucăți de hârtie colorate în roșu, galben și albastru, luminate cu lanternele de la telefoanele lor mobile.
Eu am avut la disciplina Management pe profesorul Constantin PINTILIE, un specialist de mare clasă al domeniului, care vorbea despre faptul că managerul trebuie să fie un om cu idei. Și în cazul demonstranților. din Piața Victoriei din 12 februarie 2017, a contat enorm ideea, adică ideea de a realiza tricolorul noaptea în Piața Victoriei. Cel care a avut ideea a trebuit să meargă mai departe, pentru transpunerea în practică trebuiau:
- cel puțin 20.000 de persoane cu roluri bine definite,
- telefoane mobile ale căror lanterne să fie operaționale,
- coli de hârtie colorate roșu, galben și albastru,
- distribuirea persoanelor în zone compacte pe culori,
- realizarea unui sistem de comunicare eficient,
- stabilirea de sarcini exacte,
- asigurarea că oamenii execută sarcinile primite,
- coordonarea, colaborarea și comunicarea dintre oameni.
Pentru a implementa un astfel de proiect este nevoie ca persoana care își ia responsabilitatea implementării, să aibă acele calități de comunicare necesare lucrului cu colectivități neomogene de zeci de mii de persoane. Trebuie privită fotografia publicată pe Innternet să se vadă claritatea dispunerii celor care au bucățile de hârtie colorată în albastru să se vadă că aceștia formau un careu. Cine își amintește de spectacolele de pe stadioane din vremurile ceaușiste, aqcolo se lucra cu niște cartoane, iar pentru a avea succes realizarea acelor tablouri, cu un număr de 1.000 de persoane se efectuau repetiții îndelungate, iar colectivitatea celor care manipulau cartoanelor colorate era omogenă, iar locurile erau fixate și nu se schimbau. În Piața Victoriei lucrurile au stat cu totul altfel. Nu au existat repetiții, ci au existat doar mesaje care defineau în termeni foarte clar pozițiile persoanelor, cu câteva grade de libertate, dar care să ducă la realizarea de figuri geometrice precise, mai exact la dreptunghiuri.
Există o tehnică de lucru cu masele neomogene, dar nu va fi abordată aici. Ceea ce remarc este faptul că persoana care a asigurat managementul realizării drapelului tricolor din Piața Victoriei a cunoscut foarte bine tehnica pentru că rezultatul a fost excelent. mai mult, din câte am înțeles, astfel de drapele tricolore au fost realizate și în alte orașe din țară, ceea ce înseamnă că mai multe persoane au reușit să stăpânească tehnica managerială pentru realizarea lor. Am folosit coordonarea, cooperarea și comunicarea, pentru că acestea sunt caracteristicile sistemelor colaborative. Cine știe despre ce vorbesc, este bine să rețină că numai tehnicile moderne au capacitatea să ducă spre rezultate spectaculoase, asemeni celui din 12 februarie 2017 și orice abordare empirică trebuie abandonată, dacă dorim explicații convingătoare.
(04 iulie 2023)
(04 iulie 2023)
No comments:
Post a Comment