Sunday, July 30, 2023

Reașezarea pensiilor la bugetari

Reașezarea pensiilor diferă de recalcularea pensiilor. Reașezarea pensiilor este un proces cu mult mai profund decât recalcularea pensiilor pentru că schimbă tin temelii principiile după care se acordă pensiile. Dacă recalcularea ia în considerare factorii ce influențează nivelul pensiei precum vechime, salariu, importanța muncii și dacă este vorba despre femei, respectiv, despre bărbați, reașezarea pensiilor pornește de la principiul echității sociale, de la faptul că banii sunt o convenție și că societatea este aceea care reglează totul și în niciun caz oamenii ca ființe individuale prin deciziile lor bizare, aberante, subiective și întâmplătoare, dominate de limite și de interese obscure.
Comuniștii aveau un principiu: raportul dintre cel mai mic salariu și cel mai mare salariu nu trebuia să depășească 13, adică salariul minim pe economie era de 13 ori mai mic decât salariul cel mai mare din economie. Mi se pare firesc să existe și în așa-zisa economie de piață, pentru bugetari un astfel de raport, nu 13 dar mi se pare decent un 15 sau hai, cel mult un 20, că nimeni nu este de 20 de ori mai deștept decât cel mai modest individ, din moment ce nu avem niciun laureat al premiului NOBEL, născut, crescut și care să trăiască pe meleagurile noastre cele mioritice.
Dacă 75.000 lei este pensia cea mai mare, atunci, pensia de 13 ori mai mică este 5769 lei, adică este mai mare decât pensia cea mai mică de 1.200 lei cu 4.569 lei. Vom calcula raportul:
K = (X - L)/(75.000 - L)
PR = B * K + 5.769
unde PR este pensia reașezată. K = 0 pentru pensia minimă și K =1 pentru pensia de 75.000 lei.
Se face mare tărăboi despre tipărirea banilor, deși banii sunt o convenție, deși niciodată nu avem asigurări că masa monetară din piață este egală cu valoarea produselor și serviciilor, căci și produsele și serviciile sunt într-o continuă mișcare. Tipărirea banilor este un sport practicat în scopuri bizare de către state și nu se mai urcă nimeni cu picioarele pe pereți. 
Reașezarea la care ne gândim nu scade prensiile nimănui căci tot timpul se vorbește de imposibilitatea de a reduce drepturile câștigate, deși unele câștiguri nu au nicio legătură cu morala și cu etica, cele doi piloni pe care societatea ar trebui să se construiască atunci când sunt votate legi, ceea ce nu se întâmplă.


(31 iulie 2023)

No comments:

Post a Comment