Comuniștii erau și ei oameni cu două picioare, cu două mâini, cu nas, gură ochi, urechi, adică erau și ei ca mine și ca tine. Unii erau deștepți, nu mulți, alții erau tâmpiți, destui, dar alții erau absenți, exact așa cum sunt așa-zișii apolitici din ziua de azi, care vrând-nevrând, făceau jocul comuniștilor. Așa se explică și mersul filateliei, căci nenumărați filateliști șușoteau pe la colțuri împotriva comuniștilor, dar prin tot ceea ce făceau sprijineau comunismul din toate puterile lor.
Prima surpriză pe care am avut-o a fost aceea când am cumpărat un catalog ZUMSTEIN în două volume, pe care la vremea respectivă am dat o groază de bani și atunci când am răsfoit paginile destinate timbrelor românești, un număr de pagini erau tăiate pur și simplu. Se refereau la perioada lui Carol al II-lea și la regimul lui Ion ANTONESCU.
Ceva mai târziu am văzut că filatelia e evitat să tipărească timbre despre regii României, deși unele evenimente majore erau legate strict de aceștia.
Comuniștii au căutat să reflecteze, conform doctrinei lor, destul de limitată, zic eu, toate evenimentele, tratându-le fie prin prisma luptei de clasă, fie trunchiind realitatea după bunul lor plac. Dacă despre primul cosmonaut Iuri GAGARIN au tipărit timbre imediat ce a fost lansat în cosmos, despre primul cosmonaut american John GLEN filatelia a reacționat cu mare întârziere. Iuri GAGATIN a zburat pentru prima dată o oră și 48 de minute în 12 aprilie 1961 și tot în 1961 a apărut și timbrul cu el.
John GLEN a zburat prima dată 20 februarie 1962. Nu a fost tipărit niciun timbru în România cu John GLEN, ceea ce arată că în 1962 și în 1963 politica românească în filatelie era tot aceeași ca în epoca stalinistă, căci se considera că imperialistul GLEN dacă apare pe un timbru știrbește cumva din măreția cosmonauticii marelui frate de la Răsărit.
Este interesant de văzut slugărnicia de care a dat dovadă filatelia în a proslăvi, nu reflecta, realizările regimului de democrație populară. Au apărut timbre cu eroii comuniști. Au apărut timbre cu răscoala din 1907, au apărut timbre cu realizările comunismului, Au apărut timbre cu pionieri. Au apărut timbre cu industrializarea. Au apărut timbre cu scriitorii proletariatului. Destul de târziu, filatelia s-a aliniat preocupărilor moderne, reflectând și cosmonautica americană prin seria de timbre și colițe APOLLO, prin tipărirea de timbre destinate evenimentelor din Europa, dar și a unor personalități de mare anvergură ale științei și culturii din toată lumea.
Pentru că sportul era ceva apolitic, să zicem, iar țările comuniste căutatu să iasă în evidență prin rezultate de excepție în sport, filatelia s-a orientat spre acest domeniu și a produs serii de timbre dedicate marilor evenimente sportive cum erau olimpiadele și campionatele mondiale de fotbal.
Ceea ce s-a întâmplat în filatelie dovedește că omul sfințește locul, iar conducerea comunistă a răspuns pozitiv ideilor noi, bine argumentate. Dacă lucrurile nu au mers bine 100% în filatelia comunistă s-a dataorat faptului că oamenii de acolo au avut caractere slabe, nu au avut nici curajul și nici argumentele pentru ca filatelia să reflecteze corect mersul societății.
(13 iunie 2022)
(13 iunie 2022)
No comments:
Post a Comment