Este știut din Abecesarul înregistrării datelor statistice că fără proceduri învățate și aplicate corect, calitatea datelor înregistrate are de suferit, iar comparabilitatea este imposibil de realizat. Se vorbește mult despre:
- numărul persoanelor testate,
- numărul persoanelor infectate,
- numărul persoanelor decedate,
- numărul persoanelor în terapie intensivă,
fără a se preciza clar care sunt procedurile după care se fac contorizările respectivilor indicatori. Se știe că în cazul testelor există:
- momentul de testare,
- durata prelucrării,
- momentul comunicării.
Este important să se stabilească modul de includere a rezultatului testării în raport cu momentul ales ca semnificativ pentru analiză. La fel se procedează și cu definirea de proceduri unitare pentru ceilalți indicatori, căci fluctuațiile în structura colectivităților din care se extrag datele cu siguranță afectează comparabilitatea rezultatelor. Relevanța unor date are de suferit atunci când colectivitatea rămâne aceeași, adică 20 milioane de cetățeni, dar eșantionul persoanelor testate azi este 24.000 de subiecți și mâine este 12.000 de subiecți.
Metodele statistice sunt clare de sute de ani și sunt verificate tot de sute de ani. Ideea este doar să fie cunoscute și aplicate riguros pentru a obține serii de date primare de calitate, adică omogene, comparabile, compete și corecte, neafectate de erori nu neapărat grosolane, ci erori pur și simplu.
(03 august 2020)
No comments:
Post a Comment