Tuesday, August 11, 2020

Diferențe vizibile între studentul din comunism și studentul de azi

 Să vorbim despre facultatea în comunism și școala din ziua de azi.

În comunism facultatea se făcea 6 zile din săptămână câte 6 ore pe zi cel puțin, adică 36 de ore.

În ziua de azi facultatea se face 4 zile din săptămână cu 6 ore pe zi, adică 24 de ore, adică cu 33% mai puține ore.

În comunism frecvența era obligatorie și era imposibil ca studentul să aibă job.

Acum frecvența este facultativă și studenții au posibilitatea să lucreze, ceea ce se întâmplă în foarte multe cazuri, cu normă întreagă chiar.

În comunism sălile de lectură ale bibliotecilor dn universități erau pline ochi cu studenții care se pregăteau fie de examene, fie își pregăteau seminariile. Nu existau copiatoare și nici centre de copiere a cărților.

Acum sălile de lectură sunt doar spații libere, căci există Internetul și studenții preferă să învețe acasă după materiale copiate la prețuri mici sau extrase de pe Internet.

Trebuie spus că față de acum 30 de ani:

- numărul de neuron nu s-a modificat substanțial la om, deci nici la student,

- limitele de memorare, de învățare și de instruire au rămas cam aceleași,

- obiectivele urmărite de absolvenți s-au schimbat radical,

ceea ce face ca adaptabilitatea facultăților la cerințele societății să fie mult mai bine definită, căci au fost eliminate elementele de tip balast din programele școlare precum socialism științific sau istoria partidului comunist, dar și activitățile care țineau de așa-zisa construiore a omului nou, care utiliza inutil resurse.

Aici nu intră în analiză nici fabricile de diplome universitare, nici modalitățile de perfecționare care au asociate forme fără fond, nici aspectele formale care crează specializări supradimensionate cantitativ, fără acoperire în piața muncii. Și facultatea din comunism avea carențele ei grave, căci avea la bază omogenitatea societății și siguranța locului de muncă, tot așa cum facultatea în ziua de azi,  deși merge pe elemente de concurențialitate într-o piață liberă a forței de muncă, generează acele decalaje între nivelul de calificare deosebit de ridicat al individului și nivelul extrem de redus al cerințelor jobului.



(11 august 2020)

No comments:

Post a Comment