Sunday, August 9, 2020

Traiectoriile meteorice în culturism

 Îmi aduc aminte când Mihaela PENEȘ a câștigat medalia de aur la Olimpiada de la Tokyo din 1964 la aruncarea suliței toată lumea a rămas cu gura căscată și mulți au concluzionat că a fost o întâmplare. Abia când s-a întors cu medalia de vicecampioană olimpică de la Mexico City din 1968 au răsuflat ușurați zicând că Mihaela PENEȘ este o mare campioană.

De la sport la sport diferă durata în care sportivul se menține în activitate cu rezultate deosebite. Sunt situațioi în care sportivii sunt longevivi și au fost campioni olimpici la un număr de 4 olimpiade. Dacă mă gândesc la campioana olimpică Lia MANOLIU, aceasta a câștigat titlul olimpic în anul 1968, dar prima sa participare a fost la olimpiada din 1952, având 6 participări la olimpiade.

Culturismul este un sport aparte, care necesită eforturi foarte mari și unde performanța se măsoară numai și numai prin rezultatele pe care sportivul le obține în munca cu sine însuși, căci modelarea corpului său este cea care dă măsura performanței, iar arbitrii sunt cei care pun în evidență rezultate prin comparații cu ceea ce prezintă alți sportivi în aceeași competiție.

În culturism, ca în orice alt sport se vorbește despre traiectorii meteorice ale unor sportivi în cazul în care aceștia au o perioadă scurtă de participare notabilă în competiții, numărul de titluri de campion nefiind mai mare decât unul, ceea ce înseamnă că sportivul a luptat să devină campion, dar în merioadele următoare fie nu a mai confirmat, fie nu a mai participat, deplasând concentrarea eforturilor spre cariera profesională îmbrățișată, diferită total de practicarea sportului.

Ca și în alte sporturi, în culturism sunt situații în care sportivii reușesc păstrarea titlurilor de campioni ani la rând, în cadrul aceleiași categorii sau schimbând categoria, cum tot atât de bine sunt sportivi care reușesc recâștigarea titlului de campion după un interval, ceea ce marchează realizarea acelui salt calitativ care să-i impună pe sportivi pe prima poziție prin rezultatele obținute în ciclurile de pregătire. Când se fac analize cantitative se lucrează cu numere, dar în spatele acestora se află cariere, destine și sacrificii, toate impunând respect total din partea celor ce fac analizele.




(09 august 2020)

No comments:

Post a Comment