Există un dosar care se tot plimbă de colo-colo privind evenimentele de la 10 august 2018. Au trecut doi ani. Îmi aduc aminte cum și-a încheiat George CĂLINESCU cartea despre viața și opera lui Mihail EMINESCU, în care scria că vor trece sute de ani și Dunărea va curge și multe râuri vor seca până va apare pe cerul literaturii române un poet ca EMINESCU. Eu zic că tot așa se va întâmpla până se va da o soluție la dosarul 10 august 2018.
Eu voi da un exemplu. Cândva răspundeam de un program de dotare cu calculatoare a școlilor și se mai întâmpla să se fure calculatoare. Numai că Societatea de Asigurări unde erau asigurate acele calculatoare dorea să se știe cu exactitate cum au stat lucrurile și eventual să se știe cine se face vinovat. Vreau să spun aici că din 25 de situații, în toate 25 de situații inspectoratele nu doreu să spună nici cum s-au produs furturile și nici cine se face vinovat că hoții au intrat în școli și au reușit să fure.
Așa se întâmplă îân toate situațiile în care se produc evenimente de orice natură și apar efecte mai mici sau mai mari ca amploare. Există tendința de a acoperi derularea faptelor și mai ales de a găsi nu un țap ispășitor, ci un acar PĂUN la o adică. S-a întâmplat așa când cu bebelușii arși de la Maternitatea Giulești, s-a întâmplat așa când a fost descoperită o femeie coruptă care a mituit un judecător cu 10 ouă. În vremea lui COCOPA a fost descoperită corupția în persoana unei femei care mituise cu 10 lei un conductor de tren. Evaziunea fiscală așa cum arăta o ministreasă de la finanțe era la bătrânica cu legătura de pătrunjel de la colțul străzii, care trebuia să aibă mașină de marcat.
Este în natura lucrurilor ca fenomenle cu mulți participanți și mai ales cu perticipanți cu obiective ortogonale, să fie supuse unor analize care se vor dovedi întotdeauna incomplete și care întotdeauna nu vor mulțumi ambele colectivități, să nu le spun tabere. Ceea ce s-a întâmplat în noaptea de 10 august 2018 este un fenom,en de o complexitate extrem de mare, nu are caracter repetitiv și se bazează pe documente ce nun includ proceduri care să permită analiză de malpraxis. Nu este vorba de a tărăgăna sau de a declina competențe, ci de a face o analiză complexă și completă, ceea ce necesită timp, bani și imobilizarea de resurse materiale și umane importante, iar cu fiecare pas făcut se va produce depărtarea de adevăr și nu apropierea de o soluție, căci momentul optim de a soluționa până la 1 iulie 2019 a fost ratat.
(10 august 2020)
No comments:
Post a Comment