Sunday, August 16, 2020

Nu există elev rău, ci profesor prost

Când eram elev de liceu, în clasa a XI-a am venit la ora de matematică cu un număr al revistei Contemporanul, căci eram abonat al această revistă și-mi venea acasă și i-am arătat profesorului de matematică un citat de acolo din care rezulta că la matematică nu există elev rău, ci profesor prost. Profesorul a citi, a zâmbit, mi-a pus o întrebare de analiză matematică și mi-a dat doi.

Cu trecerea anilor mi-am dat seama că într-adevăr, nu există elev rău, ci profesor prost, pentru că elevul se atașează de o materie dacăî profesorul e bun și știe să-l facă pe elev să înțeleagă, să pătrundă tainele disciplinei și să dorească să aprofundeze. dacă profesorul este prost, vine la clasă, recită lecția, niu-l interesează dacă elevul a înțeles sau nu,. termină ora, pleacă acasă și-și vede de ale lui, căci meseria de profesor este pentru el doar sursa de a obține un salariu, nu ceva nobil, de formare a unor caractere, de a educa și de a-l face pe elev să devină un adevărat om.

Am avut profesori proști cu ghiotura. Era una la fizică, tocilară care recita lecția din manual. M-a prins că o urmăream cu manualul deschis în bancă și mi-a dat chiar două note de doi în aceeași oră, ceea ce arăta felul ei de a se răzbuna pe un puști de 16 ani. Era una care ne-a cerut câte doi lei că ne aduce ea niște caiete speciale și a fugit cu banii. Când a reapărut după câteva luni parcă nimic nu se întâmplase. Mai era unul care a venit la clasă, ne-a făcut pe toți proști șimcând a pictat pe tablă o integrală pe care n-a fost în stare s-o rezolve, a dat cu creta în tablă și a ieșit furios din sală, dar nici pe la noi n-a mai venit.

Profesorul deștept, adică profesorul bun este acela care găsește calea de a ajunge la mintea și la sufletul fiecărui elev și-l determină să se apropie de disciplina lui, astfel încât elevul să înțeleagă noțiunile predate și să simtă necesitatea practică de a ști acele noțiuni care în viață îi vor folosi poractic pentru a-i fi bine și pentru a ieși din încurcăturile pe care soarta i le scoate în față. Cândva am avut ocazia de a folosi noțiuni de trigonometrie pentru a închide un acoperiș al gazdei unde eram din Bușteni, ceea ce i-a mirat și pe dulgheri, dar m,-a mirat și pe mine că după 20 de ani de la terminarea cursului de trigonometrie ceva-ceva de acolo m-a scos dintr-o mare încurcătură. Am avut profesoară bună la trigonometrie, pe distinsa profesoară Eugenia MINASIAN.


(17 august 2020)

No comments:

Post a Comment