Monday, August 10, 2020

Sursele bibliografice pentru o istorie a culturismului românesc

 Avem impresia că există multe materiale despre evenimentele specifice culturismului încât chiar credem că a scrie o istorie a culturismului românesc este floare la ureche. În realitate nu este așa pentru că:

- portalurile nu au buton de arhivă ca să stocheze evenimente din anii trecuți,

- multe dintre fișiere referitoare la evenimente au fost dezactivate sau șterse,

- materialele existente sunt ambigue căci nu permit localizarea în timp și spațiu a evenimentelor,

- fotografiile au indicații cine le-a executat, nu și ce reprezintă ele,

- formulările sunt ambigue din dorința de a fi literare sau spectaculoase,

- lipsesc materialele oficiale, complete, ca reflectare seacă și rece a evenimentelor, 

- decupajele din ziare și reviste cu aerticole privind personalități sau evenimente sunt nesistematice,

- există mari disproporții între reflectarea evenimentelor,

- luați de munca de zi cu zi, generatorii de activități nu consemnează mai nimic.

Așa se explică inexistența unor informații clare legate de datele de înființare a cluburilor sportive, listele antrenorilor, listele campionilor, listele antrenorilor, dar și listele sportivilor care s-au antrenat de-a lungul timpului. Nu numai listele trebuie să existe, ci și fotografii ale sportivilor, fie instantanee din competiții, de la antrenamente sau fotografii ale diplomelor. Nu sunt lipsite de interes nici filmele cu sportivi în competiții, la antrenamente sau cu alte ocazii, mai ales acum când problema realizării de fotografii și de filme cu rezoluție foarte mare nu mai ridică nicio problemă tehnică.

Eu am o vorbă: ori fac o treabă ca lumea, ori nu o fac deloc. În acest context, dacă cineva vrea să facă un pas în direcția scrierii unei pagini din istoria culturismului, trebuie s-o facă bine, documentat, cu suficiente informații, încât ceea ce este scris să folosească drept material documentar. Când se vorbește despre câștigarea unui titlu trebuie să se spună clar cum se numea competiția, zilele în care a avut loc, care a fost categoria. Toate acestea se află pe diploma pe care o are sportivul care vrea să scrie. El are posibilitatea să vină cu detalii privind sala, atmosfera, juriul, cine a înmânat premiul, emoțiile din timpul competiției, ceilalți competitori, toate acestea având rolul de a colora materialul, căci nu se va cere nimănui să fie un istoric pur, imparțial și care să privească de sus, din afara derulării, din moment ce a fost în interior.


(10 august 2020)

No comments:

Post a Comment