Saturday, August 15, 2020

Cauzele se tratează, nu efectele!

 Medicina a tratat dintotdeauna cauzele și nu efectele. Nu știu cum se face, că politicienii noștri se duc în cazul pandemiei către efecte, uitând de cauze. Ceea ce este trist că tonalitatea vocilor lui ORBAN, TĂTARU și ARAFAT este gravă, ca și cum 95% din populație greșește, dei doar 5% sau chiar mai puțini sunt cei ce greșesc. Este exact ceea ce face un pedagog neprofesionist care muștruliește o întreagă clasă pentru că elevul BULĂ a făcut o trăznaie.

Acum județele Argeș, Brașov și eterna Suceavă sunt cu mulți infectați și toți ridică din umeri, fără a cunoaște cauzele. Lucrurile nu sunt simple, dar experiența internațională în epidemiologie spune prin proceduri clare cum se pornește de la o realitate oarecare și cum se ajunge la cauza care determină apariția de focare, fără a mai bâjbâi aiurea în neant. S-a vorbit de înghesuiala de pe litoral, dar s-a văzut că infectații au venit din afara județului și tot în afara județului au plecat val-vârtej, din cauza agravării bolii.

Atât timp cât politicienii, adică politrucii se bagă ei peste epidemiologii rasați, nu se vor cunoaște niciodată cauzele, căci politica vrea să ascundă marile adevăruri, mai ales cele legate de excesul de mizerie, sărăcie și indisciplină din unele tipologii omogene de colectivități. Nu am impresia că va cădea bine ca un numit politic intim al cuiva de sus să apară ca fiind cel care a tolerat indisciplina sau mizeria, căci sărăcia este pretutindeni și s-a creat un focar care a fost acoperit asemeni gunoiului de ochii soacrei.

Procedura este la mintea cocoșului:

- se identifică focarul,

- se izolează colectivitatea,

- se analizează caracteristicile colectivității,

- se face o listă de activități comune indivizilor,

- se ierarhizează factorii de risc,

- se iau cel mult trei cauze,

- se face studiu de impact,

- se face rezumatul,

- se ia decizia.

Este foarte dificil să se creadă că se merge tot pe efecte, fără a identifica natura cauzelor și pentru a merge la rădăcina răului, mai ales că tratarea superficială în acest caz nu duce la diminuarea intensității infectării cu SARS COV 2, ci o amplifică, pentru că trecerea timpului acest rezultat îl are dacă nu se iau măsuri adecvate. Ca și în cazul accidentelor de muncă, există proceduri clare de identificare a riscurilor și în mod corespunzător există soluții pentru evitarea sau diminuarea riscurilor. Fără un efort prea mare, dacă se vrea, tot ceea ce se știe din alte domenii este aplicabil cu mici modificări în cazul SARS COV 2.


(15 august 2020)

No comments:

Post a Comment