Americanii sunt un popor măreț în primul rând pentru că prețuiesc:
- trecutul, fără a trăi în trecut;
- prezentul, gândind spre viitor;
- procedurile perene;
- lucrurile simple;
- eficiența meseriașilor;
- calitatea de orice fel;
- prețurile decente;
- banul muncit;
- predictibilitatea în orice.
La americani uzura morală este esențială și ei știu să se debaraseze de lucrurile vechi. În casele americanilor nu prea se găsesc biblioteci. Ei au simțul practic. Iau o carte de la o bibliotecă, o citesc și apoi o returnează. La noi, omul cumpără o carte, o pune în bibliotecă pentru a o citi cândva, eventual când iese la pensie. Este posibil ca la noi să cumpărăm o carte, o citim și o punem în rafturile bibliotecii, că o vom reciti noi peste ani sau o vor citi copiii noștri. Dacă este Răscoala de Rebreanu, precis o vor citi pentru scena de pe brazdă a lui Petre cu Nadina.
Despre cărțile tehnice în general și cele de informatică în special, nu am văzut apetență de a avea în birouri cărți uzate moral, așa cum se întâmplă frecvent la noi.
În USA există foarte multe puncte unde se fac donații. Se donează orice, de la mobile, computere, aspiratore, televizoare, toate funcționale, jucării, cratițe, lucruri de copii, până la rochii de mireasă. Sunt și americani care își țin mașinile afară din garaj că și-au transformat garajele în depozite de vechituri, dar la interval de câțiva ani ei le triază și donează sau aruncă. Ei mai organizează sâmbetele niște chestii numite garage, în care scot la vânzare pe mai nimic lucruri reutilizabile precum jucării, cărucioare, obiecte casnice și câte și mai câte. Ideia este că ei se debarasează de lucrurile pe care le consideră că au uzură morală. În acest fel nu se condamnă la rămânere în urmă, la productivitate scăzută și la a nu ține pasul cu timpurile pe care le trăiesc. Este o problemă de mentalitate.
(29 iulie 2017)
No comments:
Post a Comment