Am văzut nenumărate situații în care managerii când doresc să stabilească niște lucruri procedează la a fundamenta deciziile cu ajutorul votului. Votul este bun în situații speciale, nu oricând.
Se schimbă compoziția Parlamentului prin vot.
Se alege prezidentul prin vot.
Se alege rectorul unei universități prin vot.
Se aleg primarii prin vot.
Când managerii exagerează, tot prin vot se cumpără sau nu se cumpără hârtie igienică pentru WC-ul dintr-o incintă. În opinia mea, trebuie adoptată prin vot:
- o lege;
- o strategie;
- o declarație de război;
- angajarea unui împrumut imens;
- efectuarea unei achiziții de peste 100 milioane euro;
- excluderea din partid;
- primirea în partid;
- sancționarea din partid;
- schimbarea de nume a unui oraș;
- acordarea unui premiu;
- validarea unui concurs.
Sunt situații în care votul aduce bucurie unora și tristețe altora.
Sunt situații în care o hătărâre este luată cu unanimitate de voturi.
Sunt situații în care votul este contestat.
Sunt situații în care se vorbește de greaua moștenire, deși deciziile au fost luate prin vot de vechea conducere din care făcea parte și actuala conducere în proporție covârșitoare și nimeni nu a avut vreo obiecție la vremea respectivă. Consider că managementul prin vot este un mod eficient de a conduce, dacă și numai dacă prin vot se adoptă:
- strategii;
- programe;
- bugete;
- structuri.
Se vorbește de conducerea colectivă, ceea ce în management este un concept relativ. Așa cum nu există nevasta noastră sau soțul nostru, ci nevasta mea la un bărbat, respectiv, soțul meu la o femeie, tot așa, în management, la conducere unitară de către manager, există responsabilitate unică, responsabilitatea managerului, căci de aceea este manager și pe deasupra mai are un salariu mare și numele de manager. Altfel, s-ar fi numit altcumva, ca de exemplu dulap sau găină sau fâță sau car cu a din u sau cu u din a, după cum convine celui ce citește aceste rânduri. Să concluzionez: managementul exclusiv prin vot arată indecizie, frică, lașitate, lipsa de personalitate și lipsă de viziune a managerului, iar în 99% din cazuri rezultatul va fi catastrofal. Să ne imaginăm un costum de haine făcut de 10 croitori, fiecare cu părerea lui, fiecare ținând morțiș că ceea ceea ce zice el este literă de lege.
(17 iulie 2017)
No comments:
Post a Comment