Nu voi scrie despre coșurile de la furnale, care dau fumul acela groaznic, nici despre coșurile de la fabricile de ciment fără filtre ecologice, nici despre coșurile de pe fețele adolescenților în pubertate și nici despre coșurile cu care chinezii duc păsările la târg să le vândă. Voi vorbi despre coșul zilnic, cel cu care vehiculaeză statisticile decente din toată lumea.
Coșul zilnic este conceptul care arată cam care sunt cheltuielile zilnice pe care le face o persoană pentru a asigura familiei sale un anumit trai. Există mai multe puncte de vedere de a alcătui acel coș zilnic, toate discutate, dar mai ales discutabile. Tot timpul există nemulțumiți care cârcotesc în legătură cu ceea ce se pune în acel coș.
Coșul zilnic trebuie făcut de către nutriționiști, care iau în considerare tot felul de parametri și care fac diferențe între tipologii de indivizi, obiective urmărite, specificul zonelor, dar în final va trebui să se ajungă la un coș zilnic mediu, unic pentru tot poporul dintr-o țară, cu care să se lucreze.
Folosind metode moderne de data analysis se crează premise foarte realiste de a calcula coșul zilnic mediu, fără a avea prea mari contestații când este prezentat specialiștilor sau publicului, mai ales dacă se prezintă modelul utilizat și se dau toate argumentele, mare parte acceptate anterior.
Coșului mediu zilnic îi va corespunde un cost mediu, iar în final există baze de calcul pentru a vedea nivelul mediu lunar al costurilor acestuia pentru a asigura traiul unei familii. Folosind curba lui Gauss există posibilitatea de a construi modele și pentru coșul zilnic minim, respectiv, pentru coșul zilnic maxim, decurgând de aici venitul minim pe familie, dar și venitul maxim pe familie. Lucrând cu aceste concepte este obținută numai o imagine, decidenților politici revenindu-le sarcina de a stabili salariul minim pe economie. Bineînțeles că salariul minim pe economie nu are legătură cu coșul zilnic, pentru că românul se descurcă el cumva.
(19 iulie 2017)
No comments:
Post a Comment