Cine are curiozitatea să caute în arhiva Radiodifiziunii Române la zona Teatru la microfon, ar mai trebui să existe înregistrarea cu piesa În Valea Cucului, piesă scrisă de Mihai Beniuc și care avea o garnitură de interpreți de excepție. Piesa s-a jucat și la Național, dar nu a rezistat. Textul era foarte slab. Morala este simplă: oricât de buni sunt actorii, dacă textul este slab sau mediocru, ei nu au cum să-l salveze.
Am vrut să spun așa mai pe ocolite că oricât de buni sunt procurorii, oricât de buni sunt judeătorii, oricât de buni sunt avocații, ei joacî pe texte date de Parlament. Dacă parlamentul este mediocru, legile, codurile nu au cum să fie altfel decât mediocre. Pe texte mediocre, ori cât de buni ar fi procurorii, judecătorii și avocații, procesele camul de justiție poartă amprenta nu a actorilor - judecători, procurori, avocați - ci a textelor pe acre aceștia trebuie să le respecte, adică a legilor mediocre, ca să nu zic jalnice. Dovada noncalității textelor emise de Parlament stau zecile și zecile de corecții cerute de CCR la coduri și inexistența unor legi esențiale ale justiției.
Cred că ar fi cazul ca procesul de elaborare al textelor să fie astfel gândit ca obligatoriu, mediocritatea din Parlament să fie evitată pe cât posibil, măcar în numele alinierii la exigențele UE prin preluări masive de texte de acolo și din implicarea unor consultanți deosebit de valoroși în elaborarea de texte. Dacă nu se va proceda așa, cei mai buni procurori, judecători și avocați, vor fi constrânși să folosească texte mediocre, iar soluțiile pe care ei le vor da, fără voia lor, vor fi mediocre, căci acele soluții sunt doar replici deduse din texte mediocre. În Valea Cucului din sistemul judiciar, mai există o șană, aceea de a impune o procedură de elaborare a textelor de lege de către niște minți luminate.
(23 iulie 2017)
No comments:
Post a Comment