Sunday, June 4, 2017

Cumpărăm apartament în București - tranzacția (05)

Tranzacția propriu-zisă la cumpărarea unui apartament se face cu finalizare la notariat, între parteneri serioși. În cazul neseriozității pure, ori cumpărătorul vine cu schimbări de ultimă oră mai ales referitoare la preț, înercând să-l scadă, ori vânzătorul vrea mai mult și încearcă și el marea cu degetul. Eu am trăit al doilea aspect, când soția vânzătorului încerca să obțină un alt preț. M-a deranjat, m-am ridicat și a căzut toată afacerea, chiar dacă ei vânzătorii au încercat să-și ceară scuze. Au tot insistat ei mult timp după aceea, dar fără niciun rezultat.
Tranzacția se face la notariat, după ce totul a fost asistat de un avocat, mai ales în ceea ce privește actele, căci orice fisură în acte se transformă în disconfort total, anularea actului duce la recuperarea sumei avansate cu țârâita până la Sfântul Așteaptă.
Este rezonabil ca mai ales clientul să nu dea dovadă de prostie în sensul de a declara o valoare mai mică decât cea plătită în ideia de a face economie la taxe notariale și alte impozite. În actul de vânzare-cumpărare scrie clar că o astfel de porcărie duce la anularea actului. Treaba se produce când soții divorțați se dau în gât unul pe altul la împărțirea banilor luați pe apartament. E clar că cel care a încasat în realitate mai mult, vrea să-l păcălească pe celălalt cu 1/2 din diferența reală încasată.
Trebuie să fie foarte clar modul de a intra în posesia apartamentului, adică de a obține cheia. De regulă, apartamentul trebuie să fie GOL la vânzare sau dacă nu este gol, nu se va achita toată suma. Diferența se va achita în momentul în care apartamentul se eliberează, tot prin act notarial. Nimic nu se face la mica înțelegere, pentru că fiecare caută să-l păcălească pe cel mai prost dintre ei. Este foarte simplu: se merge înainte de a face deplasarea la notariat, se schimbă broasca de la ușa de intrare a apartamentului, se dă cheia de la noua broască vânzătorului, iar la primirea banilor de către acesta, el va înapoia chei. Acum, doar butucul de la broască trebuie schimbat. Nu trebuie lăsat nicio clipă apartamentul neasigurat din momentul în care s-a plecat la notariat până la intrarea efectivă, pentru că vânzătorul este pus pe tot felul de hoții de doi lei, chemându-și vecinii să:
- înlocuiască ferestre;
- ia cada;
- schimbe lustre;
- smulgă chivete.
Nu este rău ca fură de acolo tot ce este posibil de furat sau schimbat, dar distrug. Una este să ia lustra civilizat și alta este să taie firele de la nivelul tavanului să nu mai ai cum să pui și tu o altă lustră. Trebuie să dea vechiul proprietar și un înscris că nu a făcut schimbări la instalația electrică să fure curent de la stat. Dar cel mai bine este ca înainte de a merge la notariat să fie chemat cineva de la Electrica să verifice ca nu cumva să fi fost vreun furt de energie prin modificare la instalație sau la tablou. Viața este extrem de complicată și trebuie să fie luate tot felul de măsuri, pentru a evita surprizele neplăcute.
Tranzacția nu este o joacă. Trebui ca vânzătorul să aibă achitate dările la asociație și la stat, că altfel, noul cumpărător are de umblat și de scos banul din buzunar.
După efectuarea tranzației, cumpărătorul are de umblat pentru că trebuie să facă niște operațiuni, pentru care dacă plătește corespunzător, i le face notariatul. Dacă se zgârcește, cumpărătorul va avea de alergat zile sau chiar săptămâni bune, consumând nervi și timp.
Foarte târziu, cumpărătorul devine proprietar cu drepturi depline și fără bătăi de cap. Numai că pentru a obține un astfel de rezultat, musai trebuie lucrat sub asistența unui avocat.



(04 iunie 2017)

No comments:

Post a Comment