Thursday, June 8, 2017

Sistemul educațional și grevele

Acum cu noua lege a salarizării, văd că se încearcă agitarea apelor în învățământul preuniversitar. Tot fiind vorba de examen de bacalaureat, profesorii amenință cu greva, de cred ei că o grevă ar produce mare pagubă în societate. O grevă în învățământ nu e totuna cu o grevă în transporturi feroviare sau în producția de energie electrică sau o grevă la metrou. S-a văzut că în vremea lui Adrian NĂSTASE s-a dat concediu și toată țara era în vacanță și mergea bine-merci economia și fără guvernanți. Tot așa va merge economia și dacă profesorii intră în grecă pe o perioadă oricât de lungă. Nu moare nimeni, că fără carte se trăiește și încă bine, dar fără pâine, cu siguranță că se moare de foame.
S-a ajuns aici din cauza profesorilor, pentru că:
- sunt prea mulți suplinitori și guvernanții îi joacă pe degete cum vor ei;
- profesorii au fost cei care i-au promovat pe politicienii submediocrii;
- docatorate și alte titluri academice au fost acordate fără discernământ;
- au fost făcute temenele fără motiv la toți puternicii zilei, când nu meritau;
- n-au fost uniți niciodată în a aborda frontal problemele de calitate;
- au dat dovadă de acea indulgență generatoare de monstruozități;
- s-au raliat în a întreține și încuraja contra-performanța găsind argumente;
- n-au dat dovadă de verticalitate și unitate care să-i facă o fprță invincibilă.
Știu despre ce vorbesc, pentru că am fost președinte de bac și n-aș vrea să mă apuc să dau din mine mizeriile pe care le-am văzut. Cei care au puterea în vârful pixului știu că n-au pe cine respecta și de aceea se poartă mizerabil cu toți dascălii, indiferent ce titluri poartă aceștia. Mă întreb, așa pentru mine, câți dintre profesorii cu drept de conducere de doctorate nu fac în pantaloni de fericire când un senator sau un ministru îi caută și le solicită un loc la doctorat. Mă întreb, așa pentru mine, câți dintre profesorii universitari nu aleargă cu gura căscată să ia la licență un student al cărui tătic este ministru, general, deputat sau altceva, dar mai VIP, cu ceva cojones,  mai cojones decât cojones, doar-doar vor zice colegii săi că are el oarece miere și oarece păutere și uși deschise. Nu am avut niciodată explicație pentru elevul de clasa a XII-a cu note de 3 pe primele două trimestre la Limba Română, ca înainte de a intra în bac să obțină media 9 metru a avea media generală 5, iar la examen s-a dovedit că respectivul este bâtă sau tufă de Veneția, căci nici a scrie nu știa. Vreți liceul? Îl am.
dar să revin la greve. Sindicatele sunt prea fărâmițate și prea slabe ca guvernanții să tremure în fața lor. Chiar dacă sunt peste 400.000 de cadre didactice, să fim siguri că mai mult de 2/3 din ele au pe nașul în suflet și în orice moment ar abandona bătălia din motive strict obiective, învelite în ambalaje sofisticate, medicale sau de altă natură, oricum nu de ordin financiar. Va trebui să treacă multă apă pe Dunăre până când guvernanții să se teamă de liderii de sindicat din învățământ, mai ales că aceștia nu prea au ținută de sindicaliști datorită perenității lor și mai ales a capacității reduse de ,mobilizare. Aș dori și eu să mi se amitească ziua și mileniul în care 300.000 de mii de profesori au mărșăluit din Piata Universității spre Piața Victoriei, ca în vremurile în care clasa muncitoare făcea același lucru la Piața Romană scandând: moarte intelectualilor. Nu-mi amintesc ca sistemul educațional să aibă acel corp de profesori unit, care să fie o forță de nezdruncinat. De aceea guvernanții le râd în nas profesorilor. Să vedem când studenții lipsiți de calități nu promovează și devin măturători. Să venem cînd absolvenți mediocri nu mai termină zeci de masterate. Să vedem când tot felul de fufuline nu trec de bac chiar dacă sunt copile de barosani sau amante tot de barosani. Abia atunci voi zice că sistemul educațional este pe drumul cel bun și politicienii oarecare nu-și vor mai permite să spună că acest sistem scoate tâmpiți, chiar dacă o fac în fața unora pentru care n-am niciun pic de respect, datorită poveștii poveștilor în cinci limbi.
Legea salarizării s-a votat și dascălii au mai primit și ei niște firimituri. Politicienii le spun că nu merită mai mult și înclin să cred că altcineva are pâinea și cuțitul, deși fizica nu este materie esențială în admiterile la facultățile cele mai solicitate din țărișoara noastră scumpă și dragă.


(08 iunie 2017)

No comments:

Post a Comment