Saturday, June 17, 2017

CSIE'50 - Necesitatea continuității

Conferința de Cibernetică Economică are istoria ei, așa cum Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, are istoria ei. Tot așa, revista Studii și Cercetări de Clacul Economic și Cibernetică Economică are și ea istoria ei. 
Ceea ce voi scrie acum nu este original, nu este 100% ideia mea. În 1065, Congresul al III-lea al PMR s-a transformat în Congresul al IX-lea al PCR. În acest fel s-a realizat arcul peste timp, s-a dat continuitate mișcării comuniste. Cred că și în cazul Conferinței de Cibernetică Economică tot așa trebuie prusă problema. Dacă în 2017 s-au aniversat 50 de ani de existență ai Facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, dacă în 2015 s-au aniversat 50 de ani de Informatică Economică în ASE, este momentul de a face ceea ce trebuia făcut mai demult, adică unificarea manifestărilor științifice din domeniul ciberneticii economice, pentru a face ca tradiția să renască și valorile istorice să fie repuse în drepturi.
Pornesc de la programele conferințelor unde am avut lucrări trimise și enumăr pe următoarele:
  • Virgil SORA, Ion IVAN, Mircea DESPA - Modelarea cibernetica a fenomenelor si proceselor demografice, A 3-a Conferinta Nationala de Cibernetica, 3-4 octombrie 1985. Înseamnă că numărătoarea începe cu anul 1983 când a avut loc prima astfel de conferință. Ar însemna că în 2017 ar fi vorba de ediția a 35-a a Conferinței Naționale de Cibernetică.
  • Ion IVAN, Al. BALOG, Marian MACESANU, Andrei GOGA - Analiza si modelarea erorilor din produse program, Al VII-lea Simpozion APLICATII ALE CIBERNETICII SI INFORMATICII IN PRODUCTIE SI IN GESTIUNEA ECONOMICA, ASE, Academia RSR, Bucuresti 28-29 aprilie 1986. Înseamnă că cumărătoarea ar începe cu anul 1980, deci acum în 2017 s-ar vorbi de a 38-o ediție; 
  • Tudor BARON, Ion IVAN, Alexandru BALOG - Aspecte privind definirea metricilor pentru evaluarea calitatii produselor program, volumul cu lucrarile Celui de al III lea Simpozion MODELAREA CIBERNETICA A PROCESELOR DE PRODUCTIE, 22-23 aprilie 1982, ASE, Bucuresti, pg 573-580; înseamnă că numerotarea începe cu 1980, ceea ce este ceva despre care am mai discutat.
Indiferent cum se va proceda, este rezonabil să se producă reînnodarea trecutului cu prezentul și existența unui trecut glorios nu trebuie aruncată peste bord, doar pentru a crede că lumea începe cu oricare dintre noi cei de azi, în orgoliul nostru nemăsurat. A face acest gest înseamnă a ne recunoaște valorile trecutului și a arăta că noi suntem și mai buni din moment ce avem un trecut măreț și o cultură solidă pe care ne sprijinim prezentul, privind spre viitor. N-ar fi rău să ne gândim la ceea ce a zis Napoleon când se afla la piramide, iar noi ar trebui să fim mândri că ne privesc dacă nu 2000 de ani de istorie, cel puțin 38 și oricum sunt mai ceva decât 15 sau 25...



(17 iunie 2017)

No comments:

Post a Comment