Există riscuri la tot pasul atunci când dorim să cumpărăm un apartament. Unele riscuri sunt mai mici, altele sunt mai mari, dar indiferent de mărimea riscului, ele intră în categoria marilor neplăceri pe care ni le aduc tranzacțiile făcute:
- neglijent;
- cu nerespectarea legii;
- incomplet;
- credul;
- din zgârcenie;
- fără asistență;
- proaste.
Enumăr câteva din situațiile care generează riscuri.
Diferența dinre prețul pieții și prețul ofertei la apartamente strict comparabile, are în spate un risc enorm. Prin natura lui, omul este oarecum și lacom și tocmai de aceas defect profită foarte mult cei care fac din tranzacțiile cu case o escrocherie cu rată de profitabilitate exorbitantă. Atunci când se vorbește de o garsonieră care se vinde obișnuit cu 50.000 euro la un preț de 25.000 de euro, precis ceva este dubios. Riscul este cu atât mai mare, cu cât se cere fie un avans mare din start, fără a încheia acte, ca o garanție că se face vânzarea, fie cerându-se întreaga sumă. Cel ce este necugetat și cade în plasă, evident va pierde totul pentru că escrocul ori dispare, ori recuperarea banilor se face în tribunal în zeci și zeci de ani, puțin câte puțin.
Eliberarea locuinței se face la un termen oarecare face ca de cele mai multe ori să necesite apariția organelor judiciare și să se lase cu evacuarea, după ani și ani de procese. Deși fostul proprietar spune că ba elibera casa imediat ce-și cumpără una, el știe că legea îl apără prin amânări, va folosi orice portiță și chiar dacă noul proprietar are toate drepturile, până a-l evacua efectiv din casă pe fostul proprietar se consumă bani, nervi și timp. De aceea sunt preferate apartamentele libere în clipa efectuării vânzării, cu obținerea cheii atunci când au fost plătiți banii, cu verificare în prealabil.
Valabilitatea actelor de mână cu martori este interesantă dar este absolut necesar ca tot ce privește o tranzacție cu o locuință să se efectueze numai și numai pe bază de acte întocmite la notariat, după ce în prealabil tot ceea ce trebuie pentru a întocmi un act la momentul to conține acte întocmite anteriuor trebuie verificate, mai ales că sunt unele pentru acre termenele de valabilitate sunt extrem de strânse, la nivel de zeci de ore. Cine utilizează excesiv acte și alte înscrisuri de mână sau cu ștampile neclare, dar și cu datări care stârnesc semne de întrebare, precis că se pregătește de a înfrunta surprize dintre cele mai neplăcute, ca să nu scriu pierderi. Ceea ceste comportament drăguț sau galant din partea vânzătorului, la omentul doi se transformă în rânjet de satisfacție trăit de vânzător că a găsit un cumpărător credul, orgolios și fraier, care a plătit exact ceea ce nu va primi niciodată. Nu degeaba se spune că prostia și domnia se plătesc.
Mai sunt și multe alte situații pe care le consider nu esențiale, cu riscuri pe care eu le încadrez în gama găinăriilor ieftine, căci tot timpul apar surprize. Omul până nu-l păcălește pe cel de lângă el, nu se simte bine. Așa că trebuie să acceptăm și de la vânzător mici porcărioare nevinovate, peste care trebuie să trecem cu seninătatea ciobanului din Miorița, pentru că altfel am înnebuni de oftică, de durere și de filosofie existențială amestecată cu metafizică în proporții egale.
(05 iunie 2017)
No comments:
Post a Comment