Ca să ne apucăm acum în secolul al XXI-lea să definim cibernetica este ca și cum se impune să definim apa sau aerul sau focul. Cibernetica este atât de adânc pătrunsă în viața cotidiană, încât nu exagerez dacă o pun lângă elementele primordiale ce definesc viața pe Pământ.
Cibernetica se înfăptuiște cu ciberneticieni.
Ciberneticienii sunt specialiști de înaltă clasă care știu cibernetică și unul din domeniile:
- matematică;
- informatică;
- economie;
- inginerie;
- medicină;
- artă.
Și în rândul ciberneticienilor există specializări mai de detaliu, ce vizează anumite laturi ale:
- producției;
- cercetării;
- inventicii.
Întrucât cibernetica se ocupă de probleme extrem de complexe, soluțiile se dau numai în cadrul unor echipe de înaltă clasă, în care interdisciplinaritatea și colaborativitatea sunt cuvintele fundamentale pentru succes garantat.
Există ciberneticieni care participă la construirea de roboți.
Există ciberneticieni care elaborează modele de optimizare.
Există ciberneticieni care asistă efectuarea de operații la distanță.
Există ciberneticieni care asistă procese de producție cu computere.
Există ciberneticieni care perfecționează algoritmi de inteligență artificială.
Există ciberneticieni care lucrează în bănci și în societăți bursiere.
Există ciberneticieni care asigură securitatea sistemelor informatice.
Există ciberneticieni care participă la fundamentarea de strategii.
Nu este domeniu unde să se utilizeze metodele cantitative și unde prezența ciberneticienilor să nu fie determinantă pentru că:
- ei pornesc de la realitate;
- ei modelează realitatea;
- ei folosesc feed-back în mod activ;
- ei generează efectele pozitive.
În țara noastră există o singură facultate care are în denumirea ei cuvântul cibernetică. Tot aici se predă și disciplina de cibernetică economică. Deși au trecut foarte mulți ani de la apariția cărții lui Nirbert Wiener de cibernetică, deși există reviste de cibernetică, deși există multe tratate de cibernetică aplicată, lumea se codește în a recunoaște că există o categorie aparte de specialiști, adică ciberneticienii, al căror rol este determinant în robotică, în economie, în nanotehnologie și în orice domeniu unde problemele depășesc cu mult nivelul mediu al complexității.
(22 iunie 2017)
In 1950, Moisil was the key figure in promoting computer science and cybernetics in Romanian academic, university, and high school circles. This was at a time when Romania was heavily influenced by Soviet political dominance. At that time, the official Philosophical Dictionary, translated from Russian and published in 1953, still described cybernetics as a "reactionary bourgeois science directed against working class." Despite this, he used his scientific authority to personally encourage Romanian scientists to build the first computers that appeared in 1957 and 1961. Ref.: https://www.computer.org/web/awards/pioneer-grigore-moisil
ReplyDelete