Wednesday, July 3, 2024

Din eroare în eroare

De regulă, noi avem despre noi, evident, cea mai bună impresie. Numai că cei care hotărăsc au alte criterii și degeaba noi ne vedem frumoși, deștepți, măreți, sublimi, mioritici, viteji, extraordinari, dacă ceilalți ne văd cu totul altfel, iar hotărârile lor sunt cele pe care ei le consideră corecte în raport cu cine ne văd ei că suntem. 
Atât timp cât ani în șir noi înșine ne-am prezentat ca fiind cei mai corupți, când ne-am remarcat în a merge cu pâra pe la Înaltele Porți, crezând că respectivele persoane de decizie ne vor și aprecia, pretențiile noastre sunt exagerate atunci când dorim să primim recunoaștere, aprecieri și mai ales poziții de top în conducerea unor organisme.
Dacă în ultimii 15 ani s-ar fi construit pe plaiurile mioritice 3.000 Km de autostradă. Dacă la ultimele 3 olimpiade s-ar fi câștigat de fiecare dată cel puțin 30 de titluri olimpice de către sportivi noștri, dacă în ultimii 5 ani la probe sportive spectaculoase s-ar fi doborât recordurile mondiale de către sportivii noștri, dacă pe plan internațional s-ar fi venit de la București cu o soluție de excepție în soluționarea unei probleme stringente, clar că imaginea despre noi ar fi fost alta și fără să cerem ceva, ni s-ar fi oferit ceea ce toată lumea râvnește.
Managementul politic are reguli clare și modelele care se implementează de către cei ce doresc să fie riguroși cu ei înșiși, bazându-se pe știința și practica managementului politic, arată clar ceea ce trebuie făcut și ceea ce trebuie zis, pentru a fi în concordanță cu politicile bazate pe succesul real. Exprimarea unei dorințe este una și transpunerea dorinței în practică este cu totul altceva, mai ales atunci când dorința nu depinde în proporție de 99,99% de cel ce o are în gând.
Managementul politic zice că atunci când există o resursă pe care o distribuie membri unei colectivități:
- există cineva, un maestru, care are inițiativa,
- respectivul tatonează,
- se caută consensul,
- când consensul este îndeplinit, este anunțat alesul.
Maestrul este cel care:
- a definit profilul,
- a selectat candidații,
- l-a identificat pe ales,
- pornește calea consensului.
Managementul politic arată că nimic nu pornește din neant și nimic nu pică din cer. Este o mare eroare pentru oricare dintre noi să ne considerăm William SHAKESPEARE, în condițiile când nu am scris nici măcar o pagină de autodenunț, fără a vorbi de o piesă de teatru într-un act. Este o și mai mare eroare să ne visăm Feți-Frumoși în condițiile în care noi suntem niște cetățeni oarecare, fără acte de vitejie în spate, fără a fi absolvenți ai uneia din primele 5 universități ale lumii.
Se zice că romantismul are în literatură eroi excepționali în situații excepționale. Dacă intrăm în categoria eroilor excepționali, musai trebuie să vedem dacă ne aflăm în situații excepționale. Totul este relativ. Numai că, nu noi trebuie să ieșim în piața publică să strigăm că suntem cei mai cei, ci cei care trebuie să scrie despre noi, trebuie cu adevărat să ne vadă că suntem excepționali și că situațiile în care ne aflăm sunt excepționale. Ceea ce credem noi că este excepțional, nu este excepțional și pentru alții și noi nu trebuie să uităm acest lucru. Dacă nu știm management politic și nici nu vrem să învățăm management politic, să nu ne mirăm că facem greșeli și că ușile ne sunt trântite în nas, iar noi rămânem fie fluierând a pagubă, fie cu buza umflată, suspinând cu gândul că ce bine ar fi fost dacă.



(03 iulie 2024)

No comments:

Post a Comment