Monday, July 22, 2024

Amânarea este meteahna noastră dintotdeauna

Faptul că în primăvară PSD și PNL au amânat nepermis de mult anunțarea candidatului comun la primăria capitalei li s-a părut unora o strategie, altora o lipsă de tact, dar amânarea ca meteahnă a noastră a tuturor era și de această dată o manifestare normală a unor factori de decizie, indeciși.
Acum PSD amână până spre sfârșitul lunii august nominalizarea candidatului său la alegerile prezidențiale, cauzele acestei amânări nefiind deloc cunoscute, căci ele rezidă din data programării congresului acestui partid.
Nu trebuie să ne uităm în grădina vecinului, ci trebuie să ne analizăm noi înșine să vedem în câte dintre situații am amânat să facem ceea ce trebuia făcut, deși cu toții știm proverbul nu amâna pe mâine ce poți face azi. Și totuși, lăsăm pe ultimul moment să facem ceea ce trebuia făcut la timpul potrivit.
În istorie am amânat foarte multe lucruri, ceea ce ne-a dus la situații care nu ne-au fost deloc confortabile, căci a aștepta să culegem roadele muncii altora sau să amânăm până se clarifică situațiile, nu reprezintă cea mai bună soluție și palmele pe care le-am primit ar fi trebuit să ne fie învățătură de minte, dar nu ne-au fost.
Să luăm în analiză actul de la 23 August 1944, care reprezintă expresia amânării unei decizii care a avut drept consecință declararea țării noastre ca țară învinsă în al II-lea Război Mondial. Nici în anul 1989 când regimurile comuniste se prăbușeau unul după altul, noi am fost ultimii care l-am înlăturat pe Nicolae CEAUȘESCU în 22 Decembrie al aceluiași an, dar ultimii cum am zis.
Se zice într-un proverb că cei din urmă, vor fi cei dintâi. Nu întotdeauna vor sta așa lucrurile, căci acolo unde trebuie început ceva la un moment dat, cel care începe acel lucru mult mai tîârziu, trebuie să muncească mai intens pentru a recupera timpul pierdut, ceea ce duce la riscuri foarte mari. În managementul de proiecte amânările se văd pregnant și rezultatele sunt dintre cele mai rele, căc amânările echivalează cu întârzierile în a da în funcțiune obiectivele din proiect, acompaniate de penalizări. Noi avem un alt proverb care zice că amânarea e boală sigură, ceea ce este un mare adevăr, din moment ce lucrul care nu e făcut la timpul lui, fie nu-și mai are rostul, fie este însoțit de pierderi irecuperabile. Cel mai bine se vede amânarea în lucrările agricole, căci efectele sunt catastrofale.


(23 iulie 2024)

No comments:

Post a Comment