Tuesday, July 9, 2024

Statistica nu are instrumentele pentru...

Pandemia ne-a arătat că atât statistica teoretică, cât și statistica practică, nu are instrumentele necesare tratării datelor provenind din colectivități imense. Interpretările eronate din timpul pandemiei, în care la zeci de milioane de persoane vaccinate, au fost analizate necorespunzător situațiile extreme ale unor efecte adverse, cu discuțiile absurde derulate prin televiziuni, din partea unor profani.
Dacă era situația în care restricțiile de stocare a datelor impuneau abordări trunchiate, aș fi înțeles. Numai că acum când orice puști are posibilitatea de a avea un telefon cu 256 Gb memorie și orice specialist se consideră un amator jalnic dacă nu are un laptop cu cel puțin 1 Tb memorie SSD, este impardonabil că știința, dar și practica  statisticii nu a ținut seama cu acestă realitate, astfel încât să discutăm de pe cu totul alte poziții atunci când avem o colectivitate de 50.000 de subiecți și trebuie să facem un sondaj, căci realitatea impune să să extragem de acolo un eșantion de 1.200 de înregistrări, să facem oarece prelucrări și să considerăm că dacă vom concluziona cumva, rezultatul s-ar referi la întreaga colectivitate. 
Acum avem:
- memorie unde stocăm oricât de multe date,
- serii de date de zeci de milioane de termeni,
- proceduri care asigură reprezentativitatea datelor.
Nu știm ce să facem cu aceste date și folosim metode vechi la noul context, ceea ce ne duce sfre fundături unde comportamentul nostru este de-a dreptul lamentabil, iar deciziile sunt de un penibil profund, colorat, dezamăgitor, instabil, extins și dinamic.
Pentru a face ceva acceptabil, din noianul celor câteva sute de milioane de date, trebuie extrase câteva sute de mii, care îndeplinesc cerințe care ne îndreptățesc să considerăm că prelucrările au sens. Nu mă voi apuca eu aici să mă dau rotund că dețin adevărul absolut, dar faptul că pe colectivități finite, oamenii aplică metodele statistice de la eșantionare, mă îndreptățesc să resping moduri de lucru aberante, cu efecte grotești în zona concluziilor aberante care se desprind în mod mecanic și neverosimil.
Interpretarea eronată a seriilor de date legate de variațiile de temperatură de pe glob, corelațiile absurde dintre încălzirea globală și pârțurile vacilor, arată că omenirea respinge deja lucrurile elementare și se îndreaptă spre o direcție greșită, atât timp cât automobilul electric nu are autonomie egală cu cea a unui rezervor de combustibil fosil și proveniența energiei lor nu este garantat 100% din energia verde.


(09 iulie 2024)

No comments:

Post a Comment