De la Revoluție încoace, se vântură ideea că serviciile secrete românești și-au infiltrat agenți peste tot în economia românească. Chiar la o televiziune există o emisiune despre descoperiți, adică cei care au lucrat ca acoperiți sunt scoși la lumină și prezentați națiunii, deși emisiunea este mediocră rău de tot.
Obsesia scenariilor ne bântuie pe noi mai ceva ca ipotezele legate de apocalipsă, rămânând cu frământările noastre inutile, în loc să facem ceva care să ne scoată din marasmul în care ne târâm de 35 de ani și nu găsim forța de a ieși la lumină.
Se vorbește că în justiție sunt nenumărați ofițeri acoperiți. Dacă facem ipoteza că la fiecare judet și în municipiul București ar fi câte 10 ofițeri acoperiți, vorbim de 410 bucăți.
Se vorbește că în mediul academic sunt ofiteri acoperiți. Dacă acceptăm ipoteza că sunt 80 de universități și în fiecare facultate este câte un ofițer acoperit, vorbim de 800 bucăți.
Se vorbește că în presă și în televiziuni există ofițeri acoperiți. Dacă în mod grosier acceptăm că ar fi 20 de televiziuni și 50 de redacții de ziare și în fiecare s-ar afla câte un agent, deja vorbim de 70 de bucăți.
Se vorbește că ministerele sunt înțesate de ofițeri acoperiți. Pentru o structură cu 15 ministere și 10 direcții în fiecare minister, vorbim de 150 bucăți ofițeri acoperiți.
Și în agenții sunt ipoteze avansate că ar fi agenți acoperiți. Deci la vreo 60 de agenții cu secii în 40 de județe, vorbim de 2.400 de agenți acoperiți.
Ca spectacolul agenților acoperiți să fie complet, nu se exclude prezența acestora în cele 12.000 de școli și licee, ceea ce nu duce la un număr de 12.000 agenți acoperiți.
Pentru a fi meticuloși, agenții acoperiți nu ocolesc nici primăriile, nici prefecturile și ar cam trebui să acceptăm că un număr de 2.500 de agenți acoperiți s-ar găsi și pe acolo.
La socoteală îmi ies 18.330 de agenți acoperiți. Ei trebuie să aibă șefi. Ei trebuie plătiți în plus. Ei trebuie organizați. Ei trebuie să lucreze și nu oricum, ci foarte eficient. Dacă stăm și judecăm la rece, o astfel de abordare este de departe bazată pe ficțiune, căci o structură de această natură este imposibil de gestionat, dar nouă ne place să arătăm cu degetul spre grădinile altora și să punem în cârca altora eșecurile noastre, iar gogorița cu agenții acoperiți este excelentă, căci justifică orice și nimic nu se demonstrează. Pe unii dintre agenții acoperiți televiziunile îi prezintă uneori ca factori de influență, pentru a justifica nereușitele din politicile cotidiene, căci este mai ușor să arăți cu degetul spre o umbră numită agent acoperit, decât spre o echipă incompetentă, în care oamenii au nume și prenume, căci aici pe plaiurile noastre mioritice toți suntem excepționali, dar nu ne pricepem la nimic, motiv din care doar știm să punem borduri sau să ne planificăm eșecurile, prin planificarea de evenimente de mare fast, când ar trebui să fim la datorie.
(13 iulie 2024)
(13 iulie 2024)
No comments:
Post a Comment