Ceea ce s-a întâmplat la Institutul de Arhitectură de la admitere, arată că informatica nu este de nasul indisciplinaților. Pe la televiziuni s-a vânturat ideea că a fost vorba de o eroare de sistem. Eroare! Eroarea de sistem este ceva mai ceva decât rarisim, căci calculatoarele sunt astfel făcute încât erorile de sistem sunt aproape excluse, căci microprocesoarele nu conțin elemente ce generează ele însele erori și nici componentele de bază ale sistemelor de operare nu sunt lansate în lucru fără a fi testate, în acest fel fiind excluse erorile de sistem, iar probabilitatea de a se produce totuși erori de sistem este atât de mică încât o putem considera zero, fără a greși, căci nu vom fi noi cei mai ghinioniști dintre ghinioniști ca să trăim clipa unei erori de sistem atunci când ne rulăm pe computer programul nostru cel perfect.
De-a lungul anilor am participat la multe admiteri în universitatea unde am lucrat și știu ce înseamnă să afișezi rezultate finale ale examenului de admitere, rezultate fără greșeală.
Există proceduri care trebuie respectate cu strictețe.
Cei ce evaluează lucrările trebuie să scrie clar pe lucrare numărul de puncte atribuit și să semneze.
Operatorul care introduce punctele în calculator verifică tot ceea ce introduce și aici mă refer la numărul de puncte, dar și la codul asociat lucrării.
Se tipăresc datele introduse de operatori.
O echipă verifică dacă există concordanță perfectă între ceea ce este scris pe lucrări și ceea ce s-a introdus în calculator. Dacă apar neconcordanțe, se operează corecturile. Se verifică efectuarea corecțiilor.
Numai când există certitudinea că între datele de pe lucrări și datele tipărite nu sunt diferențe, se consideră că ceea ce se va tipări reprezintă realitatea și nu vor apare la aviziere liste cu rezultate ce conțin erori de tastare, care să inducă în eroare pe candidați și să genereze haosul care s-a văzut la Institutul de Arhitectură și nici scuza penibilă cu eroarea de sistem, când în realitate a fost vorba de o eroare umană, generată de indisciplina și superficialitatea celor care au introdus notele, dar și a celor puși să verifice calitatea introducerii datelor în calculator.
Vedem de prea multe ori persoane slab calificate care își scuză nepriceperea prin greșelile calculatorului, care calculator nu greșește niciodată. Greșesc cei care operează cu calculatorul, greșesc cei care scriu software de prostă calitate, fără chei de validate sau cei care construiesc proceduri neghioabe de gestionare a unor aplicații în care toleranța la erorile introducerii datelor este zero. Uneori, ar trebui unii decidenți să ia în calcul chiar introducerea acelorași date simultan de către mai mulți operatori și prin comparare se vor identifica erorile căci probabilitatea ca simultan mai mulți operatori să facă o aceeași eroare este foarte, chiar foarte mică, deși nu este exclusă, dar eroarea se va corecta foarte rapid la rezolvarea contestației.
(22 iulie 2024)
(22 iulie 2024)
No comments:
Post a Comment