Thursday, July 13, 2023

Ce înseamnă să nu ai echipă...

Se zice că cine se aseamănă se adună. Dacă ești bețiv, în jurul tău vor roi numai bețivi, atât timp cât ei vor primi băutură de la tine. Dacă ești un tip care știe să spună bancuri, în jurul tău vor roi numai oameni care doresc să-ți asculte bancurile, atât timp cât tu nu le vei repeta și vei aduce numai bancuri noi și bune în același timp.
Dacă te pregătești pentru a avea o anumită poziție într-o organizație, este obligatoriu să ai echipă. Estye contra-productiv să-și dorești să fii șef și când te instalezi acolo să mișune în jurul tău tot felul de indivizi și tu să nu ai câțiva oameni de încredere pe care să te bazezi și care să fie suficient de puternici încât să te ajute să-și implementezi managementul tău.
Cine nu are echipă va avea: 
- colaboratori la întâmplare,
- greutăți în a se face înțeles,
- surprize din cauza trădărilor,
- pierdere de timp de adaptare,
- schimbări frecvente ale șefilor,
- mai multe stiluri de management.
Cine are echipă, are oameni pe care-i cunoaște din studenție, de la vechiul loc de muncă, de pe la diferite proiecte, de prin vecini, din activități comune de voluntariat. Dintre aceștia selectează câțiva foarte buni, caractere puternice, profesioniști verificați, oameni cu idei, de acțiune, care știu să soluționeze probleme și cu ei vine la noua structură organizatorică. Dacă nu procedează așa, să nu se mire de toate neajunsurile cu care se va confrunta o lungă perioadă de timp.
Este foarte importantă structura echipei cu care pornești la drum. Pe vremea în care eu am lucrat la proiecte, am avut echipă, formată din tineri pe care i-am verificat în timp și care m-au convins de calitățile lor cu totul remarcabile, astfel încât, dacă porneam o activitate, știam exact cu cine lucrez și mai ales că nu voi avea surprize din partea colaboratorilor și aici vorbesc despre surprizele neplăcute. În echipa mea era oameni care știau programare, oameni de cuvânt, oameni punctuali, oameni cu idei, oameni realiști, oameni care știau să discute, oameni care nu mutau vorba, oameni de acțiune, oameni serioși, oameni cu gândire profundă, oameni modești, oameni onești, oameni respectuoși, buni colegi, oameni eficienți și mai ales, oameni de un realism deosebit în autoevaluare.
Am observat că multe persoane nu au procedat așa și în loc să aibă o echipă, au avut o adunătură, iar proiectele lor au avut mult de suferit. Eu nu cred în prietenie, în oameni de încredere, când cei ce-și zic prieteni sau oameni de încredere apar din senin și sunt oameni pe care nu i-am cunoscut atunci când muncesc, când trebuie să rezolv probleme grele, ci apar în momente de conjunctură și fac paradă de disponibilitatea lor pentru lucruri neesențiale și mai ales pentru a soluționa probleme de conjunctură, nu probleme concrete legate de etapele de derulare ale unui proiect.
Când nu ai echipă făcută de tine, te apuci să improvizezi cu ceea ce pică și echipa se construiește la întâmplare, cu oameni inegali valoric, cu niveluri de profesionalism oarecare, în special oameni mânați de interese în a-și rezolva probleme personale folosindu-se de tine ca șef și aproape spre deloc devotați ție ca șef, muncii  pe poziția pe cere tu i-ai instalat și mai ales slujirii ideilor tale ca stil de conducere ca șef.


(13 iulie 2023)

No comments:

Post a Comment