Monday, April 5, 2021

Răutatea la români

Nu mă apuc eu acum și aici să compar popoarele între ele, ci mă refer la răutatea la români care în opinia mea nu este deloc mică și nesemnificativă. Ea se reflectă prin proverbe, atitudini și vorbe zise direct.
Proverbul să moară capra vecinului, nu arată în niciun caz o atitudine relaxată, optimistă, de bucurie față de cel cu care suntem gard în gard.
Poreclele chiorul, strâmbul, ciungul, damblagiul, orbul, ologul, nebunul, leprosul, turbatul,  care în timp se transformă chiar în nume de familie, arată nu compasiune și nici înțelegere față de cei aflați în suferință din moment ce foarte târziu societatea a acceptat existența acestora ca o realitate care nu mai trebuie ascunsă și căreia se impune să-i aloce resurse pentru a asigura evoluția oamenilor cu probleme.
Blesteleme precum cădea-ți-ar mâinile, lovi-te-ar boala, trăzin-te-ar să te trăznească, n-ai mai apuca ziua de mâine, căclcate-ar mașina, mânca-te-ar buba neagră și multe, chiar prea multe altele, nu sunt doveditoare ale gândurilor pozitive pe care oamenii acestor meleaguri le nutresc unii față de ceilalți.
Ca să concluzionez, răutatea prin vorbe este o reflectare a răutății sufletești și vor trebui secole să treacă pentru a-l face pe român să fie educat, înțelegător, pozitiv și bogat sufletește.




(05 aprilie 2021) 

No comments:

Post a Comment