Sunday, April 4, 2021

Făcătorii de folclor

Acum, oricine are un telefon și o țâră de voce sau se crede că deține talent, cântă mai întâi cântecele altora și în loc să meargă prin sate să culeagă folclor vechi, se apucă și scrie versuri și face și muzică. Eu îl numesc pe acest nene sau pe această tantii făcător sau făcătoare de folclor.
Pentru a scrie versuri trebuie să ai:
- talent,
- cultură,
- trăire,
- răbdare,
- perseverență,
- luciditate.
Ceea ce vedem pe posturile Tv sunt numai asăecte caricaturale ce dovedesc:
- superficialitate,
- grabă,
- neglijență,
- arivism,
- incultură,
- antitalent,
- suficiență,
- mediocritate.
Comparați cântecele:
- Cine n-are dor pe vale, al Lucreției CIOBANU,
- Măria, neichii Mărie,  al Mariei TĂNASE,
- Fir de iarbă, al Mariei BUTACIU,
- Bună dimineața, nană,  allui Ioan BOCȘA,
cu porcăriile care se cântă acum drept folclor, dar care nu sunt altceva decât niște scremeri anemice, forțate, fără nicio valoare artistică, căci nu încorporează talent, simțire, diamante.
Este trist că și mari interpreți pun botul la astfel de producții și se lasă târâți în mocirla pseudofolclorului din dorința de a rămâne în mentalul colectiv al unui public prăbușit în sinele abrupt al nimicului. Va trebui să treacă mult timp până să crească nivelul de exigență al unui public avid de folclor autentic. MARX șui ENGELS ziceau că orice fenomen dispare datorită propriei lui dezvoltări. Și furia producțiilor fără valoare din folclor va duce la acel nivel de saturație. Când vezi aceleași femei tunate, când vezi aceiași burtoși cu gușulite și auzi aceleași versuri neghiabe, comuți, scade ratingul, devin neinteresanți și totul se reglează, căci și cibernetica acționează și în folclor, iar reacția inversă este devastatoare.


(04 aprilie 2021)


No comments:

Post a Comment