Wednesday, April 7, 2021

Ilie NICULESCU și harul lui

Dacă ar fi să scriu despre profesorul universitar doctor în statistică Ilie NICULESCU, ar trebui să dedic vreo câteva luni pentru a scrie o carte, căci despre Ilie NICULESCU aș avea foarte multe de scris. L-am cunoscut pe Ilie NICULESCU de când era tânărul asistent universitar. I-am urmărit evoluția când a trecut de la lector, la conferențiar și mai apoi la profesor universitar.
Ilie NICULESCU  este născut în zodia Gemeni care îi caracterizează pe bărbați ca fiind sistematici, hotărâți, echilibrați și având înclinații spre lucrurile riguroase, dar în egală măsută pentru poezie. Ei sunt aceia care dacă încept un lucru, dau dovadă de tenacitate și muncesc din greu pentru a termina ceea ce au început. Au vorba domoală și știu să-și delimiteze perimetrul de confort. Sunt mândri, nu orgolioși.
L-am văzut în foarte multe momente și i-am apreciat echilibrul cu care a analizat și mai ales a acționat, dovedind că are o experiență de viață pozitivă și știe să discearnă cu rigurozitate binele de rău. Am fost impresionat când în anul 1985 a susținut în ASE teza de doctorat de 198 pagini, intitulată Metode selective pentru estimarea si controlul calitatii produselor, sub coordonarea profesorului Ion IVĂNESCU, pentru care fostul său doctorand a nutrit un respect cu totul special. 
Există nenumărați profesori universitari. Unii dintre ei chiar geniali, dar cărora le lipsește harul comunicării. Profesorul Ilie NICULESCU a fost dăruit de natură cu acest har. El când s-a prezentat în fața studenților lui, întotdeauna a avut un plan, un mod de a îmbrăca ideile, astfel încât comunicarea să fie:
- directă,
- completă,
- clară,
- bidirecționată.
Au fost momente deosebite în viața mea și profesorul Ilie NICULESCU a știut să spună prezent și nu doar atât, ci să se comporte ca un domn, căci așa l-a lăsat pe el natura, domn. Voi da aici doar două exemple, primul se referă la ajutorul acordat în strânsul de cotizații și al doilea a fost în zilele lui Decembrie '89, când foarte mulți credeau că tot ce zboară se și mănâncă, adevărul fiind chiar pe dos.
Profesorul Ilie NICULESCU este statistician. Cărțile scrise de el în colaborare arată că el simte statistica. În acest domeniu, ori ești statistician, simți ca un statistician, gândești ca un statistician, respiri ca un statistician, ori nu ești. Este domeniul unde nu se trișează. Ceea ce vedem uneori, sunt doar personaje care mimează că sunt statisticieni, dovadă este puzderia de concluzii aberante la care se ajunge din construirea și din interpretarea de indicatori eronați.
A publicat în calitate de coautor lucrări precum:
Nicolae APOPEI, Constantin APOSTOL, Ilie NICULESCU, Octavian ZAHARIA - Analiza si proiectarea sistemului informational economic : studiu de caz, Lito ASE, București, 1984, 
164 pag
Ilie NICULESCU, Giani GRĂDINARU - Analiza statistica a activitatii economice a intreprinderii : Culegere de probleme, Editura ASE, București, 2001, 100 pag.
Ilie NICULESCU, Giani GRĂDINARU Modele de analiza statistica a activitatii economice a intreprinderii, Editura ASE, București, 2002, 271 pag. 
De-a lungul anilor am cunoscut foști studenți de la Secția de Statistică din Facultatea de Cibernetică și am fost foarte plăcut impresionat să-i aud vorbind despre profesorul lor Ilie NICULESCU cu aceleași cuvinte pe care eu le folosesc când îl caracterizez, pentru că în cazul său omul și profesorul erau pentru studenți una și aceeași persoană, lucru foarte rar întâlnit în mediul academic, unde studentul stă în bancă și profesorul are locul lui la catedră, iar de la actedră mulți văd lumea în cu totul alte culori decât tinerii care stau să-i asculte din bănci. În toate, experiența de viață își spune cuvântul și profesorul Ilie NICULESCU înainte de a fi studentul și apoi absolventul de facultate a venit cu o experiență de câțiva ani în câmpul muncii. Dacă Ion POPA-POPAS ar face portreul profesorului Ilie NICULESCU, sunt sigur că tot accentul ar fi orientat pe faimoasa sa mustață, care l-a făcut să fie diferit printre noi.

 






(07 aprilie 2021)

 

No comments:

Post a Comment