Deși este o disciplină numită Management strategic, deși sunt unii care și-au dat doctoratul cu teze în management strategic, clasa politică dâmbovițeană levitează într-o ignorață perfectă și lucrează după ureche. Managementu strategic zice că:
- orice fenomen se gestionează pe termen mediu sau lung,
- deciziile se iau menținând un nivel ridicat de coerență,
- înainte de orice trebuie elaborată o strategie,
- strategia se urmează cu mici corecții, dar fără abateri.
O strategie are:
- un obiectiv,
- eșalonare pe ani,
- o serie de etape,
- stabilire acțiuni,
- alocări de resurse,
- trasare responsabilități,
- definire de proceduri,
- evalări periodice,
- momente de corecție.
Nu oricine este în stare să elaboreze o strategie, căci strategia nu este îmbibată de generalități, ci conține lucruri extrem de concrete, durate, cantități, bani, persoane. Matricea rolurilor spune că de o etapă răspunde un om. De o acțiune răspunde un om. Decizia colectivă este definită cu totul altfel decât cum o înțelegem noi acum ca fiind ceva la grămadă unde nimeni nu răspunde în niciun fel. Conducerea colectivă presupune N indivizi, N activități și fiecare individ răspunde de o activitate. Analiza se face în colectiv și măsurile stabilite se iau cu claritate. În colectiv se aprobă strategia/ În colectiv se aprobă corecțiile, dar nu se acoperă responsabilități, sancțiunile fiind foarte clare.
La ceea ce așteptăm acum nu este altceva decât o caricatură de management strategic și la o glumă de conducere colectivă.
(11 aprilie 2021)
No comments:
Post a Comment