Nu sunt abilitat de organele legale să spun de când îl cunosc pe profesorul Ilie TAMAȘ. Să zicem că-l cunosc de 1.000 de ani, căci și eu și el suntem adevărate arheologii ale informaticii aplicate în economie. O perioadă îndelungată am fost colegi în catedra de Cibernetică Economică, trudind pe pozițiile noastre de pălmași, adică asistenți universitari.
Mi-am intitulat articolul asemuindu-l pe profesorul Ilie TAMAȘ cu bradul din vârf de munte pentru că bradul de acolo:
- este drept,
- are rădăcini înfipte în stâncă,
- nu-l încovoaie vânturile.
În vremurile de demult, aveam un șef care avea plăcerea să-și târască asistenții după el la cursurile unde de regulă cam recita poezii. S-a întâmplat că la un curs a mâzgălit ceva profesorul pe tablă și i-a zis lui Ilie TAMAȘ să-i șteargă tabla. Din 100 de inși care i-ar fi stat în preajmă șefului 101 ar fi sărit din bănci să-i îndeplinească porunca. Ei bine, asistentul Ilie TAMAȘ i-a zis:
- N-o șterg, tovarășe profesor!
Lucru acesta l-a înfurist nespus de tare pe șef, care nu fusese niciodată înfruntat de cineva. A povestit în toate ședințele de catedră întâmplarea, dar se vedea că el coace ceva și toamna când ne-am întors din vacanță, asitentul universitar Ilie TAMAȘ era deja în Catedra de Informatică de Gestiune, păstorită de profesorul Ilie VĂDUVA care ocupa și poziția de rector al ASE, profesor pe care eu l-am cunoscut în niște momente ce mi-au dovedit că avea înaltă clasă.
Ilie TAMAȘ a parcurs pas cu pas toate treptele universitare, asistent universitar în 1979, lector universitar - 1990, conferențiar universitar - 1993 și a devenit profesor universitar în anul 1996.
El este absolvent al facultății de calcul Economic și Cibernetică Economică promoția 1971, iar doctoratul l-a susținut în anul 1988.
Profesorul Ilie TAMAȘ a elaborat în colaborare nenumărate cursuri universitare. A fost conducător de doctorat în specializarea Informatică de Gestiune, a fost șef al Catedrei de Infrmatică de Gestiune, a fost prodecan al Facultății de Contabilitate și director al Școlii Doctorale de Contabilitate.
Dintre lucrările publicate în colaborare de profesorul Ilie TAMAȘ enumer aici:
Ilie TAMAȘ, Pavel NĂSTASE, Florentina BERBEC - Bazele tehnologiei informatiei si comunicatiilor, Editura InfoMega, București, 2004, 379 pg
Maria STĂNESCU, Ilie TAMAȘ, Pavel NĂSTASE, Florentina BERBEC - Bazele informaticii, Editura CISON, București, 1995, 208 pg.
Ilie TAMAȘ, Gheorghe POPA, Florentina BERBEC - Sisteme de gestiune a bazelor de date : Visual FoxPro, Editura CISON, București, 2000, 372 pg.
Ion NEGESCU, Maria STĂNESCU, Ilie TAMAȘ - Bazele informaticii, Editura ASE, București, 1993, 182 pg.
Ilie TAMAȘ, Ali EDEN, Pavel NĂSTASE, Bogdan IONESCU - Bazele informaticii, Editura Softech, București, 1998, 318 pg.
Ilie TAMAȘ, Gheorghe POPA, Florentina BERBEC, Veronica IVANCENCO - Limbaje de programare si baze de date, Editura InfoMega, București, 2003, 381 pg.
Ilie TAMAȘ, Niculae DAVIDESCU, Bogdan IONERSCU, Florentina BERBEC, Dragoș MANGIUC - Tehnologii informationale aplicate in economie, Rditura InfoMega, București, 2010, 599 pg.
Constantin IONESCU, Marius BĂCESCU, Gheorghe SABĂU, Ilie TAMAȘ, Ion LUNGU - Ghid metodologic privind elaborarea de catre studenti a lucrarilor de diplomace abordeaza teme din domeniul organizarii si proiectarii sistemelor informationale economice, Lito ASE, București 1982, 45 pg
Constantin IONESCU, Marius BĂCESCU, Gheorghe SABĂU, Ilie TAMAȘ, Ion LUNGU, Traian SURCEL, C. MARINESCU; Vasile AVRAM, Aurelian COJOVARU - Culegere de probleme la disciplina "Sisteme informatice si banci de date" : fisiere, baze si banci de date, Lito ASE, București, 1984, 171 pg.
Nu voi scrie aici despre articolele publicate de profesorul Ilie TAMAȘ și nici despre participările la conferințe științifice cu lucrări deosebit de interesante.
Întotdeauna când l-am întâlnit pe profesorul Ilie TAMAȘ am discutat probleme practice de informatică, pentru că viziunile noastre aun coincis dintotdeauna, dar ne-am amintit de vremurile bune când mergeam în acele practici de toamna cu studenții în agricultură, care aveau și ele tâlcul lor.
(14 aprilie 2021)
No comments:
Post a Comment