Pe vremea când eram șef de catedră, undeva prin anul 2000, am avut multe discuții cu profesorul Vergil VOINEAGU, tot șef de catedră, despre planul de învățământ al Secției de Statistică din facultatea CSIE. Am lucrat împreună în zona disciplinelor de informatică și ani în șir, într-un clasament secțiile din CSIE erau informatica, statistica, cibernetica și ultima era în preferințele studenților secția de economie matematică.
În anul universitar 1972-1973 am lucrat la disciplina de sisteme de calcul mecanic cu o grupă de studenți absolut deosebită din care făceau parte Vergil VOINEAGU, Constantin MITRUȚ, Nicoale LĂUDATU și Georgică ȚAGA, care aveau să devină peste ani oameni de bază în catedra de Statistică Economică.
Anii au trecut și nu mare mi-a fost surpriza să-i regăsesc pe cei doi pe poziția de asistenți universitari, undeva prin anul 1979, lucru care m-a bucurat foarte mult, căci făceau parte din galeria absolvenților străluciți ai secției de Statistică din facultatea de Calcul Economic și Cibernetică Economică din ASE, promoția 1976.
Tânărul asistent universitar Vergil VOINEAGU a susținut în anul 1987 teza de doctorat de 220 pagini intitulată Metode statistice de calcul, analiza și prognoza a eficienței utilizării resurselor în activitățile industriale, avându-l conducător științific pe marele profesor Ludovic TOVISSI.
În anul 1990 a ocupat prin concurs funcția de lector universitar, în anul 1993 a devenit prin concurs conferențiar, iar în anul 1997 a ocupat prin concurs funcția de profesor universitar titular.
Profesorul universitar doctor Vergil VOINEAGU a scri în colaborare o serie de lucrări dintre care enumer aici:
Vergil VOINEAGU, RADU ȘERBAN, EMILIA ȚIȚAN - Teorie și practică econometrică, Editura Meteor Press, București, 2007, 426 pag.
Vergil VOINEAGU, Eugenia LILEA, Mihaela VĂTUI - Statistică economică, Editura ASE, București, 2000, 207 pag.
Vergil VOINEAGU, Constantin MITRUȚ, Alexandru ISAIC-MANIU - Statistica teoretica si macroeconomica : teste, lucrari practice, studii de caz , Editura Economică, București, 1998, 256 pag.
Vergil VOINEAGU, Codrin ȘTEFĂNESCU, Felx FURTUNĂ, Mariana VOINEAGU - Analiza factoriala a fenomenelor social-economice in profil regional, Editura Aramis, București, 2002, 288 pag.
Vergil VOINEAGU, Constantin MITRUȚ, Alexandru ISAIC-MANIU - Statistica, Editura CISON, București, 2002, 363 pag.
Constantin ANGHELACHE, Vergil VOINEAGU, Constantin MITRUȚ, Alexandru ISAIC-MANIU - Sistemul conturilor naționale, Editura Economică, București, 2005, 431 pag.
A coordonat tezele de doctorat în specializarea Cibernetică Economică și Statistică ale unor tineri valoroiși dintre care enumer aici pe Alexandra FRUNZĂ, Diana SOARE, Daniel PELE, Mihai SACALĂ, Cristina IONIȚĂ, Diana CRĂCIUNAȘ, Dănuț CULEȚU, Georgeta MANIU, Cristian DAVID, Elena BOTEZATU, Cornelia GABER, Gabriela MUNTEANU, Vergil POPESCU și alții.
Profesorul Vergil VOINEAGU a condus de pe poziția de președinte, Institutul Național de Statistică - INS, între anii 2005 și 2013. Vreau să amintesc aici că în anul 2008 în cadrul Conferinței Internaționale de Statistică organizată de INS organizată de profesorul Vergil VOINEAGU, a fost atribuită medalia de argint a Journal of Applied Quantitative Methods academicianului Emilian DOBRESCU pentru merite deosebite în implementarea metodelor cantitative moderne în economie. Tot în plan științific la INS au avut loc ședințe de lucru cu mare încărcătură, Seminarul științific Octav ONICESCU, continuarea unei valoroase tradiții datorându-i-se profesorului VOINEAGU.
Așa cum Revoluția din Decembrie 1989 a însemnat marea schimbare a României și pentru Vergil VOINEAGU aceasta a însemnat deschiderea drumului spre manifestarea sa ca personalitate științifică și ca dascăl, aducând un mare plus de valoare în domeniul statisticii economice moderne, căci la 37 de ani ai săi în acel moment, cu un bagaj de cunoștințe excepțional, a pornit pe calea unei strălucite cariere didactice și de cercetare științifică, ale căror roade nu s-au lăsat deloc așteptate.
Vergil VOINEAGU este o personalitate importantă în lumea științifică prin activitatea sa, prin rezultatele sale, prin anvergura modului său de a gândi și acționa, urmărind în primul rând ca prin muncă să obțină calitate și rezultate originale, valoroase, care să dăinuie peste ani și ani.
(07 februarie 2021)
No comments:
Post a Comment