Inexistența unor proceduri elaborate cu adevărat științific de o echipă de statisticieni de la facultatea de Matematică a Universității și testarea la întâmplare, nu prin eșantionare, a dus la crearea de serii dintre care numai numărul decedaților este cel considerat corect, reprezentativ și comparabil. Machedonii au un proverb: dacă într-o oalăî de ciorbă pui o lingură de c-c-t, totul c-cp-t se numește. Dacă la culegerea dayelor apar elemente care perturbă legate de dimensionarea eșantionului și modul în care se face testarea, seria de date ce se obține nu este reprezentativă, deci deciziile fundamentate pe serii de date nereprezentative sunt grav perturbate de noncalitatea acelor date, deci sunt de calitate îndoielnică.
Trebuia ca niște medici epidemiologi de laborator, niște profesori de statistică să facă o analiză interdisciplinară și să rezulte:
- dimensiunea eșantionului,
- proceduri de culegere date primare,
- indicatori agregați,
- mod de interpretare,
- direcții de fundamentare.
Decidenții nu trebuiau să-și bage nasul în această bucătărie apolitică, ci să folosească rezultatele științei, care nu ține seama de culoare de partid, ci pur și simplu permite combaterea eficientă a pandemiei. Orice altă abordare este neștiințifică și deciziile fundamentate pe date eronate nu sunt de calitate, dă fie clar!
(04 august 2020)
No comments:
Post a Comment