Colecționarii de timbre, adică filateliștii cum li se mai zice au diferite criterii de clasificare a timbrelor. Unii le clasifică după tematică și aici intră timbrele despre masini, vapoare, reproduceri de artă, personalități, faună, floră, cosmonautică, arhitectură, icoane, port popular și multe, foarte multe altele.
Alți filateliști au în atenție tipul timbrului, adică dacă este ștampilat și are o valoare de piață foarte mică sau este neștampilat și valoarea de piață este mai mare. Numai că un timbru ștampliat cu valoare de piață 5 bani, este posibil ca în anul următor să devină de 10 bani, ceea ce înseamnă o creștere de 100%, ceea ce nu se întâmplă niciodată la un timbru neștampilat să i se dubleze prețul într-un an.
Sunt filateliști care iau în considerare dacă timbrele sunt dantelate sau nedantelate. Multe țări procedează la a realiza serii de timbre cu același conținut în varianta de timbre dantelate, respectiv, nedantelate. Acestea din urmă au un tiraj ceva mai mic și le fac să fie mai valoroase.
Cei care produc timbre se gândesc să proiecteze și blocuri, ceea ce înseamnă că reunesc mai multe timbre într-o singură construcție frumos încadrată și blocul este cu mult mai valoros decât fiecare timbru în parte.
Pe piață apar timbre cu conținut mai modest, care se numesc uzuale și care se vând la chioșcuri și se pun pe plicuri sau pe vederi, fiind ușor de aplicat. Celelalte timbre care sunt serii tematice se numesc să zicem neuzuale dar și esle se utilizează în circuitul poștal, pentru că altfel apar probleme din partea Uniunii Universale a Poștei.
Am lăsat la sfârșit forma timbrelor. Sunt timbre dreptunghiulare, pătrate, triunghiulare, sub formă de romb, sub formă hexagonală. În ultimul timp au apărut și timbre sub formă de cerc, ceea ce mie mi se pare un lucru cu totul special.
Sunt în piață timbre cu foiță de aur, destul de scumpe, dar și timbre cu cristale Swarovski, dar și cu holograme și vor mai fi și multe altele pe măsură ce tehnica va evolua.
(06 octombrie 2016)
No comments:
Post a Comment