Friday, October 21, 2016

Asemănări între UE și lagărul comunist

Multă lume zice că nu este nicio deosebire între UE și fostul lagăr comunist. UE conține următoarele țări:
Austria
Belgia
Bulgaria
Cehia
Cipru
Croația
Danemarca
Estonia
Finlanda
Franța
Germania
Grecia
Irlanda
Italia
Letonia
Lituania
Luxemburg
Malta
Olanda
Polonia
Portugalia
Regatul Unit
România
Slovacia
Slovenia
Spania
Suedia
Ungaria
În totalitate UE are o populație de peste 500 milioane de locuitori și o suprafață de  4,3 milioane kmp.
Lagărul țărilor comuniste includea țările următoare:
R.P. Albania
R.P. Bulgaria
R.P. Cehoslovacia
R. P. Cubaneză
R.D. Germană
R.F.S. Iugoslavia
R.P.Polonă
R.S România
R.P. Ungară
U.R.S.S.
Numai U.R.S.S avea 23 milioane kmp si populație de 290 milioane de locuitori. Țări comuniste erau și R. Chineză, R.P. Mongolă și R.P.D. Vietnam care făceau ca populația trăitoare în socialism să fie foarte numeroasă.
Asemănările dintre cele două construcții sunt numeroase, dar aici vor fi tratate numai cele pe care le-am identificat și pe care le consider importante în raport cu evoluția lor în timp.
Asemănarea nr. 1: și lagărul comunist - LC prescurtat și Uniunea Europeană - UE prescurtată sunt conglomerate de state neomogene, diferite ca nivel de dezvoltare economică, trecut istoric, cu popoare care au traversat experiențe extrem de variate.
Asemănarea nr. 2: și LC dar și UE au ca obiectiv creșterea bunbăstării popoarelor pe care le includ prin muncă și prin utilizarea de tehnologii avansate, respectând inegalitatea fundamentală a economiei conform căreia ritmul de creștere al productivității muncii trebuie să fie mai mare decât ritmul de creștere al salariilor.
Asemănarea nr. 3: și LC dar și UE au în centrul lor omul ca singură sursă de plusvaloare și față de care trebuie manifestată atenție la cele mai înalte cote pentru a fi valorificat întregul potențial al fiecărui cetățean.
Asemănarea nr. 4: și LC dar și UE au atât piețe naționale dar și tendințe de a face piețe unice, foarte dificil de înfăptuit datorită nivelurilor foarte diferite de performanță. Dacă UE are ca monedă EURO, în LC era rubla convertibilă ca etalon convențional ce nu reflecta o dinamică reală a economiilor.
Asemănarea nr. 5: și LC dar și UE aveau un pion dominant, adică o economie puternică bazată pe resurse sau pe performanță în jurul cărora gravita întreaga construcție. La UE este germania, la LC era URSS pentru resursele sale inepuizabile și dezvoltarea tehnologică din cosmonautică și tehnologiile nucleare. Elementele legate de o limbă vorbită au la bază în UE limba engleză și în LC limba rusă învățată forțat și fără prea mare eficiență.
Asemănarea nr. 6: și LC dar și UE au dezvoltat sisteme birocratice supradimensionate, în centre bine definite, cu salarii foarte mari și cu privilegii, de asemenea, speciale, care să le dea putere foarte mare și săle facă să devină deosebit de importante, deși birocratizarea nu duce la dezvoltare, ba din contră, face ca sistemele să evoleze, lent, încetișor, pe loc și deloc. 
Asemănarea nr. 7: arată că atât în LC cât și în UE există câte un centru de forță care face și desface totul, întrucât credibilitatea acestor centre este dată de puterea economică. Exemplul soluției problemei din Grecia a vizat că germania a avut un cuvânt greu, iar în cazul LC, soluțiile moscovite erau baza, mai ales din considerente de ceea ce s-a întâmplat din 1939 până la 9 mai 1945.
Asemănarea nr. 8: cele două construcții au avut și UE are încă blocuri militare. LC avea Tratatul de la Varșovia, iar UE are toate țările sau aproape toate, membre NATO. Franța a avut reticențe față de acestă alianță militară cândva. Și din punct de vedere economic, a existat ceva, LC avea CAER, iar UE a avut  componenta de piață comună.
Asemănările arată că există baze suficiente pentru a arăta care sunt limitele de dezvoltare a unor maximal care se manifestă într-o construcție care are la bază premise asemenea construcții și mai ales care sunt pericolele care fac din aceste construcții ceva suficient de fragil, dacă nu chiar vremelnic. Brexit-ul este dovada dinamismului de tip entropic 
Probabil că mai sunt și alte asemănări pe care nu le-am identificat încă.



(21 octombrie 2016)

No comments:

Post a Comment