După cum se derulează concursurile, sunt identificate mai multe criterii de clasificare a culturiștilor pentru a obține grupe de sportivi omogene, în vederea unei ierarhizări cât mai riguroase. Există și competiția OPEN în care toți concurenții clasați pe primele locuri intră într-o grupă neomogenă și dintre ei este ales unul pe care o echipă de arbitrii îi consideră cel mai bun. El este cel mai bun dintre cei mai buni.
Criteriul înălțimii vizează construirea de grupe omogene, și se identifică sportivi sub 165cm, între 165 -170cm, 170 - 175cm, 175 -180cm, 180 -185cm, 185 -190cm și peste 190cm. Se observă că majoritatea culturiștilor sunt cu înălțime sub 180cm, ceea ce impune o abordare cu totul specială pentru a face o evaluare corectă. dacă o grupă, cea mai numeroasă fiind cea cu sportivi având înălțime între 170 și 175cm. Atunci grupa este împărțită în subgrupe și pe scenă apar aceste subgrupe, selecția făcându-se în etape, până se ajunge undeva la 5-6 sportivi care sunt evaluați la nivel de detaliu.
După criteriul greutății, sportivii sunt grupați tot în ideia de a obține colectivități omogene. Se vorbește de grupe de culturiști având sub 50kg, între 50 -55kg, 50 - 55kg, 55 - 60kg, 60 -65kg, 65 -70kg, 70 -75kg, 75 -80 kg, 80 - 85kg, 85 -90kg, 95 -100kg, 105 -110kg, 110 -115kg, 115-120kg, peste 120kg. Trebuie avute în vedere intervale cât mai mici pentru că greutatea, de regulă masă musculară pură face diferența.
Criteriul vârstei este inclus în nenumărate competiții, mai ales atunci când se dorește încurajarea juniorilor, dar și menținerea în competiții a marilor glorii ale culturismului. Este demonstrat științific că sistemul muscular are o dinamică strict legată de vârstă, existând o evoluție ascendentă de dezvoltare a masei musculare, iar după 50 de ani ritmul de menținere este extrem de dificil de menținut, pentru că după această vârstă se produc fenomene degenerescente măsurabile în procente de 10% pe an sau și scăderi ale masei musculare și mai dramatice. În competiții apar grupele de 50+, 60+ dar și altele. Trebuie spus că separat există competiții pentru juniori, incluzând sportivi sub 21 de ani. Uneori, sportivi din grupe de juniori participă cu succes în competițiile de culturism destinate adulților.
Criteriul selecției în cascadă ia în considerare derularea de competiții locale, iar învingătorii capătă dreptul de a merge în competițiile zonale. Numai cei selectați la zonale au dreptul de a merge în competițiile de la nivel național. O astfel de abordare în culturism este posibilă pentru că fenomenul este de masă și structurarea organizatorică permite o astfel de desfășurare de forțe. Există o federație, la nivel local dar și județean există cluburi și componente de management pentru sporturi, inclusiv pentru culturism dacă se ia în considerare și entuziasmul unor organizatori. Trebuie spus că Mr. Olympia are criteriu de includere în lista de participanți clasarea pe locuri fruntașe în câteva competiții în mod obligatoriu. Sunt și indicate acele competiții, Arnold Classic fiind una dintre ele.
Sunt competiții în care se operează cu criterii combinate, grupele constituite ținând seama de înălțime și greutate, dar unul dintre criterii fiind mult mai relaxat. dacă înălțimea este griteriul de bază, pentru greutate ca al doilea criteriu se vor constitui cel mult trei intervale, sub 75kg, între 75 și 95kg, respectiv, peste 95kg, de execmplu. Combinațiile de criterii se fac pentru a avea grupe de sportivi cât mai omogene în vederea unei evaluări cât mai riguroase.
Există un capitol în matematică data analysis care dacă are ca date de intrare înălțimi și greutăți ale foarte multor sportivi oferă informații legate de intervalele ce definesc grupe omogene în raport cu aceste două criterii, fără ca intervalele să fie nici mecanic definite și numerele să fie divizibile prin 5 așa cum sunt numerele prezentate prin concursuri ca limite de intervale.
(12 ocdtombrie 2016)
No comments:
Post a Comment