Monday, July 11, 2016

Salariul minim, marea durere a performanței

Salariul minim pe economie este nodul nostru gordian. Ceea ce este verificat în lumea spălată încă este teoretizat aici. Se vorbește de lon și că salariul minim este cel care-l face să nu migreze. este ca și cum lon-ul este izbăvirea economiei românești. Este ceva, dar este de fapt marea eroare. S-a văzut că multinaționalele miogrează acolo unde forșa de muncă are prețul cel mai mic și Europa nu este cel mai bun exemplu.
În opinia mea, guvernanții trebuie să treacă urgent la a schimba modul stupid de a vedea economia, prin soluții primitive. Ei trebuie:

  • să tripleze instyantaneu salariul minim pe economie;
  • să facă diferența clară între muncitorul necalificat și cel cu calificare;
  • ajutorul social să rămână pe  loc, încât cel ce nu muncește să simtă diferența;
  • să existe posibilitatea de a merge la muncă a pensionarilor;
  • să se dea voie și pensionarilor medicali să facă ceva, ceea ce nu le pune în joc viața;
  • nicio secundă să nu se invoce decât adevărul că salariul urmează muncii prestate și nu invers;
  • să nu se uite că banii sunt o convenție și nu un dictat;
  • în fosta Germanie nazistă a fost o zi în care ardeau grămezi imense de bactote devalorizate.
Fără ca muncitorul să simtă pe propria-i piele marile salturi calitative, se va face că muncește, se va face că învață și stagnarea va cuprinde toată economia, care deja este paralizată de indecizii. Ina este să sapi un șant ca necalificat cu 2 euro pe oră și alta este să speli o mașină intr-o spălătorie cu calificare și cu certificat cu 5 și cu totul altfel stau lucrurile să faci de gardă la urgență ca medic cu 10 euro pe oră ziua și cu 15 euro pe oră noaptea.
Pe bietul Marx și ăia care l-au studiat ca pe Tatăl Nostru, l-au uitat, deși el zice că suma banilor este egală cu cuma bunurilor creată.
Orice altă discuție este apă de ploaie, iar figura aceea murată, înțepenită undeva de câteva zeci de ani, care n-a dat un leu pentru Cumințenia pământului, să-și tacă clanța!


(11 iulie 2016)

No comments:

Post a Comment