În culturism ca și în toate celelalte sporturi se fac măsurători. Pentru unele sporturi, măsurătorile înseamnă recorduri. În culturism, măsurătorile înseamnă numai posibilitatea de a vedea evoluțiile sportivului în timp.
Se măsoară:
Înălțimea sportivului, dată în centimetri.
Greutatea sportivului, dată în kilograme.
Circumferința brațului, dată în centimetri.
Circumferința antebrațului, dată în centimetri.
Circumferința gâtului, dată în centimetri.
Circumferința pieptului, dată în centimetri.
Circumferința taliei, dată în centimetri.
Circumferința coapsei, dată în centimetri.
Circumferința gambei, dată în centimetri.
Circumferința mâinii stângi, dată în centimetri.
Pentru a se asigura comparabilitatea și corectitudinea măsurătorilor, sunt definite proceduri care trebuie urmate și care arată:
- ce instrument de măsurătoare este folosit;
- cum se folosește instrumentul de măsurat;
- cum se pregătește sportivul pentru a fi măsurat;
- care este momentul optim în care se fac măsurătorile;
- care este poziția părții corpului pentru care se face măsurătoarea;
- cum se face efectiv măsurătoarea;
- cum se ține evidența măsurătorilor;
- la ce intervale de timp se fac măsurătorile.
Procedurile trebuie aplicate corect pentru a se obține valori corecte, care într-adevăr să redea stadiul de pregătire în care se găsește un sportiv.
Prin fixarea defectuasă a instrumentului de măsurat crește numărul de centimetri unde este interesat sportivul să creadă ca a atins un nivel de performanță ridicat, respectiv, scad numărul centimetrilor, acolo unde, crede sportivul că a produs scăderile necesare, cum de exemplu se așteaptă să se întâmple cu circumferința taliei.
Prin fixarea defectuasă a instrumentului de măsurat crește numărul de centimetri unde este interesat sportivul să creadă ca a atins un nivel de performanță ridicat, respectiv, scad numărul centimetrilor, acolo unde, crede sportivul că a produs scăderile necesare, cum de exemplu se așteaptă să se întâmple cu circumferința taliei.
Pe internet se găsesc nenumărate locuri unde sunt date desene sugestive care arată cum se fac măsurătorile, iar cărțile complete de culturism prezintă procedurile și chiar explică modalitățile prin care acestea se aplică greșit și ce efecte au erorile de măsurare.
Se consideră că elementul cu variabilitatea cea mai redusă indiferent care este tendința de evoluție a corpului este circumferința mâinii stângi și de aceea se face măsurarea ei. Se vor calcula o serie de rapoarte unde se folisesc la numitor circumferința mâinii stângi și se vor obține numere care permit comparabilitatea dintre sportivi în raport cu un model considerat.
Există măsurători care se fac la cald, adică după un antrenament sau la rece, adică dimineața la o oră după trezire. Ideia de bază este ca în ambele cazuri să fie aplicată aceeași procedură, dar să fie aplicată corect, iar poziția părții măsurate să fie aceeași.
La fel și greutatea corpului, se măsoară între competiții și de regulă este mai mare cu câteva kilograme, dar și în timpul competițeiei. Așa apar cele două niveluri, on season, respectiv, off season la culturiști. La unii culturiști apar măsurătorile în inch și în pound. Un pound este 0,453kg, un inch este 2,54cm, iar un foot este 30,4cm.
Culturistul Phil Heath, actualul Mr. Olympia are înălțimea 5 ft 9 in, adică 5 * 30,4 + 9 * 2,54 = 175cm și greutatea de 250lbs adică 250 * 0,453 = 113,25kg.
Culturismul și măsurătorile merg mâmă în mână fără a deveni o obsesie pentru sportivi, în ideia că sportivul stă să-și contemple în oglindă evoluția oră de oră sau se cântărește zi de zi.
Culturismul și măsurătorile merg mâmă în mână fără a deveni o obsesie pentru sportivi, în ideia că sportivul stă să-și contemple în oglindă evoluția oră de oră sau se cântărește zi de zi.
La adresa: http://ionivan.ro/2015-BODYBUILDING/PERFORMANTE.htm este o listă cu măsurătorile găsite de mine în literatură, pe Internet. Trebuie să devină o obișnuință pentru culturiști să facă măsurători mai ales când au venit în concursuri importante.
Numai după un efort susținut cantitatea se transformă în calitate, iar în competiții calitatea face diferența.
Numai după un efort susținut cantitatea se transformă în calitate, iar în competiții calitatea face diferența.
(01 august 2016)
No comments:
Post a Comment