Saturday, April 2, 2016

Câteva cuvinte despre PROGRAMAREA STANDARD...

N-aș avea cum să spun după atâțea ani cum mi-a venit ideia să scriu despre programarea standard. În mintea mea de atunci mi-am imaginat că așa cum există sistemul metric, așa cum șuruburile sunt pe tipo-dimensiuni în vederea reutilizării în situații cât mai diferite, așa trebuie să fie și în scrierea de programe.
Ceva era deja în lucru curent și aici mă refer la subprograme. Adică se scriau niște secvențe  ce se stocau în biblioteci și care erau reutilizabile. Chiar lucram curent cu SSP - Scientific Subroutine Package, de la IBM construite pentru sistemul 360 în limbajul FORTRAN.
Văzusem că academicianul Octav Onicescu scrisese o carte despre ceva cu informația și nu pusese nicio citare din operele lui Nicolae Ceaușescu sau vreun document de partid, drept care mi-a încolțit în minte să fac și eu același lucru. Așa că m-am pus pe scris și am scris și am scris.
Numai că ceea ce am scris era pe foi de imprimantă reutilizată de la calculaqtor. Le țineam în dulapul pe care îl aveam în centrul de Calcul din biroul bunului meu prieten Traian Surcel. S-a întâmplat să se fure de prin birouri și mie mi-a dispărut din acel dulap Capitalul de marx și două volume despre teoria plusvalorii. Ce ironic! Este adevărat că erau frumos copertate dar erau bune de sprijinit piciorul rupt de la vreun recamier la o adică. Nu vedeam eu un hot atât de pervesr încât după un jaf de acolo să se așeze comod în fotoliu și să citească din operele lui Marx.
M-am speriat și pentru că nu știam ce se întâmplase cu manuscrisul acela, am accelerat munca și m-am dus val-vârtej să-l public.
A fost o întreagă aventură. Am mers cu un distins profesor care publicase mult și am văzut cum editorii nu se sfiau să ceară 30% din drepturile de autor. Aș fi acceptat dacă ei nu m-ar fi umilit pe munca mea.
În căteva zile am terminat. Au iesit destule pagini și când am mers la Editura Litera am plătit și mi s-a publicat cartea.
Până să ajung acolo:
- am dactilografiat-o cu doamna Stanciu din Centru de Calcul;
- am rugat pe Sigrid să mă ajute cu o traducere în germană;
- am rigat doamne de la catedra de limbislave să mă ajute cu traducere în rusă;
- am rigat doamne de la  limbi străine să mă ajute cu traducere în franceză și engleză.
După colaționare atentă, manuscrisul era gata și zic eu că mă reprezenta. S-a publicat, s-a vândut și după un timp am fost chemat la Editură, undeva foarte aproape de Biserica Sf. Gheorghe și mi-am luat câteva exemplare li am finalizat toate actele cu acea editură.
Lucrarea are nouă capitole, după cum urmează:
- consacrarea unei terminologii
- complexitatea sistemelor de programe
- calitatea sistemelor de programe
- productivitatea muncii programatorilor
- gestiunea resurselor în unitățile de informatică
- premisele programării standard
- proceduri, secvențe și programe standard
- programarea standard este....
- două instrumente utile pentru programarea standard.
dacă stau să mă gândesc mi-aș atribui niște veleități de precursor în ceva și anume în chestia cu reutilizarea din POO și cu derivarea în zona metodelor. Una-i una, alta-i alta și nu vreau să mă acopăr de ridicol, că sunt și eu la o oarece vârstă.
Mă mânresc că am publicat o carte:
- fără a face compromisuri pe câștig;
- fără a introduce în text citate și referiti la documente de partid;
- fără a pune în biliografie cuvântări și documente de partid;
- pe care am structurat-o așa cum am simțit eu și nu pentru a fi pe placul cuiva;
- care să ma reprezinte 100%.
După atâțea ani, sunt și acum foarte mândru, când mă simt în situația de a face referire la acestă carte punând fișa bibliografică: Ion IVAN - PROGRAMAREA STANDARD,Editura LITERA, Bucuresti, 1981, 123 pg.
Sunt lucruri de care sunt foarte mandru, chiar dacă această carte am dat-o unor prieteni cu dedicație la 35 de ani distanță de anul la care am publicat-o.

(02 aprilie 2016)






No comments:

Post a Comment