Podul care leagă Giurgiu de Russe și care traversează Dunărea, are 2.223 m lungime și a fost dat în flosință la 20 iunie 1954. I s-a zis așa pentru că și România dar și Bulgaria erau țări ale lagărului socialist, țări frățești care când ploua la Moscova, chiar dacă era soare, românii și bulgarii deschideau umbrelele în semn de prețuire și respect față de marele eliberator, ocrotitor și binefăcător, fratele uriaș de la răsărit.
Am amintiri unele plăcute, altele neplăcute despre traversarea respectivului pod. Ultimele dăți calitatea asfaltului a fost așa de slabă că am trăit clipe de groază să nu-mi sparg baia de ulei prin denivelările create de TIR-urile care trec tot pe acest pod.
Anul trecut am avut surpriza să constat că podul trece printr-un proces complex de reabilitare și de la o poștă s-a văzut că:
- ritmul lucrărilor este mai lent decât mersul melcului;
- pe muncitori îi doare fix în părărie că lucrările trenează;
- managementul proiectului este absolut jalnic;
- durata de realizare e mai mare decât s-ar face un pod nou;
- ceea ce se face tot cârpeală se cheamă;
- trecerea este precedată de așteptări infernal de lungi;
- totul este făcut în necazul cetățenilor și pe dos.
Podul prieteniei este mijlocul de a ajunge rapid și frumos din Ro pe litoralul bulgăresc, atât de drag nouă pentru:
- preturi;
- calitatea serviciilor;
- ospitalitate;
- frumuseți;
- diversitate;
- lipsa manelelor;
- curățenie;
- civilizatie.
Este deja o politică de stat să se reducă numărul românilor care-și fac concediile în Bulgaria și Grecia. Grecia s-a rezolvat cu migranții. Bulgaria se rezolvă prin cozile pe cel puțin 5km la vama Giurgiu în sezonul estival. Este numai o iluzie, pentru că românii au și alte soluții la fel de bune. Așa că în loc să fie sabotat turismul vecinilor prin gluma proastă numită reabilitarea pe durata a cinci secole a podului, operatorii de turism mioritici ar:
-oferi servicii bune;
- face cheltuielile suportabile;
- fi mai drăguți;
- face stațiunile liniștite;
- face curățenie pe plaje;
- servi cafea nu spălături de vase;
- îmbia pe turist nu l-ar jefui.
La o corupție generalizată nu s-a găsit decât tot o soluție prin corupție ca durată de realizare proiect, ca stopare a turiștilor care vor să călătorească spre Bulgaria cu forța, chinuindu-i.
Drum ciuruit, treceri închise, peisaj dezolant. Aceasta este vama Giurgiu. Nici nu avea cum să fie altfel, când râul, ramul, nu prea mai sunt prietenii noștri. Nu mai miră nimic pe nimeni atunci când se constată că lucrurile merg prost. Toată lumea spune că lucrurile ar exista soluția să meargă și mai prost.
(20 aprilie 2016)
No comments:
Post a Comment