Saturday, April 9, 2016

Liviu DRAGNEA

Istoria recentă arată o dinamică fantastică în ceea ce privește puterea statului de drept. Nu trebuie văzută într-o mare diversitate de rezolvări  date după un calapod, ci tot o mare diversitate de soluții pentru că:
- actul de justiție este foarte complex;
- actul de justiție presupune colectivități neomogene;
- neomogenitatea este dată de experiență, de nivelul de pregătire și de definirea caracterelor;
- faptele judecate, sunt deosebit de diferite;
- cauzele cum se zice, au încărcături emoționale variate;
- modificările din legi determină abordări diferite din unghiurui diferite;
- ideia de a amâna rămâne un mijolc de a îmbogății dosarele;
- imparțialitatea judecătorilor este o realitate care trebuie demonstrată clipă de clipă;
- forța unei abordări este dată de modul în care este construit contextul.
Istoria zice că într-un anume caz un celebru personaj dintr-o Americă de demult a fost agățat nu pentru nenumăratele sale abordări fantastice, ci pentru un mizilic de 50$ și a stat la Alcatraz într-o celulă mică și rece pe care am văzut-o și eu de două ori.
Tot istoria recentă arată că s-au produs nenumărate treceri de la extaz la agonie și s-a și văzut că extazul a avut chiar baze erotice, iar agonia a fost generată de coborîrea cu picioarele pe pământ. De la zero la șapte, de la puțin la zece unii în abordările lor literare fac trimiteri la teleportări și la influențe extrasenzoriale, lucrurile fiind foarte pământene. Multe lucruri vin din trecutul destul de îndepărtat și sunt năravuri vechi. 
Nu trebuie niciodată analizat cățelușul care latră și se dă la necunoscuți. Trebuie văzut cine îi ține lanțul. Dacă privim cu atenție în politică au intrat foarte multe persoane:
- fără meserie;
- care au practicat fără succes o meserie;
- neconsacrați ca profesioniști;
- amatori;
- lacomi de putere;
- păpușele trase de sfori;
- care dorm în plen pe bani mulți;
- amatoare de filmulețe XXX;
- cu debit și volum;
- neinspirate;
- absente.
Din istorie, mulți vin cu tare dintre cele mai ciudate, crezând că nu lasă urme. Este un mare adevăr, că lucrurile importante sunt gestionate cu atenție, numai că sunt pierdute din vizor detaliile și specialiștii în cazuistică, instruiți în căutarea detaliilor, găsesc acolo material cât pentru două vieți. De aceea apar mirări dintre cele mai justificate legate de un doar pentru atât, ca și cum în cazul unui accident mortal exista termeni de comparație. Adică se anunță a avut loc un accident mortal sau într-un alt caz se anunță a avut loc un accident mai mortal, ca să existe și situația în care se anunță că a avut loc un accident foarte mortal. Nu există decât adevăr sau minciună. Ideia cu adevărurile presărate cu minciuni sau a minciunilor în care s-a strecurat și un bob de adevăr este doar o poveste lipsită de valoare.
Să trec la analiza a ceea ce este la ora actuală cazul Liviu Dragnea.
În primul rând, așa cum se prezintă, omul politic a dovedit unele abilități manageriale, de om care începe ceva și vrea să ducă la bun sfârșit. Nu am o listă cu proiectele sale de succe. Faptul că a demarat niște proiecte care s-au înțepenit pe undeva, arată o serie de minusuri în zona de management de proiect. Niciodată un manager de proiect nu formulează o temă fară a ști dacă are forța să realizeze și mai ales fără să știe că are capacitatea să atragă fondurile pentru finanțare. Este o chestiune de autoevaluare. În cazul chestiei cu regionalizarea consider ca specialiștii care au lucrat la proiect nu au fost cei nimeriți. Selecția lor a fost făcută de o echipă din care a făcut parte Dragnea ca vioara a întâia. Un principiu elementar în managementul proiectului este că persoana care este manager de proiect își alege echipa astfel încât aceasta să elaboreze textul unui proiect de succes. Ceea ce n-a fost cazul.
În al doilea rând, mi-am adus aminte de cum profesorul NIV din ASE țopăia de fericire undeva prin octombrie 1989 să ne explice de ce N.C. trebuie ales secretar general de către întregul popor. La atâțea ani distanță, prin 2015 am revăzut scena cu decoruri de mucava, a alegerii nu de către întregul popor, dar de întregul popor psd-ist a prezidentului său. Mi s-a părut o ideie nefericită mai ales că alegerea prin vot secret arată cu totul altfel la Sala Palatului sau la Sala Polivalentă și tot unanimitate s-ar fi obținut. Ideia cu absența contracandidatului mi-a adus aminte că există o abordare spre unicitate a celor din câmpie. În absența altor forme de relief, acolo soarele pârjolește.
În al treilea rând, bazaconia folclorică cu autostrada de Alexandria mi-a adus în minte un episod neplăcut din vremurile când făceam practică agricolă la Zimnicea și era acolo un milițian care și-a prins mama furând niște știuleți și mă îmbia și pe mine să plec cu o lădiță de struguri din bază. Știam de mârșăvie, că daca se găsea în mașină așa ceva furat mi se confirsca mașina, un ARO 244D. Pe drumul spre București am fost oprit și negăsind nimic milițienii ăluia mi-au dat drumul. Aș vrea să mai zic și de alte porcărele din vremea când am fost președinte de BAC în Zimnicea dar îmi reprim pornirea. Claie peste grămadă, impresia că doi și cu doi fac patru a devenit de foarte mult timp iluzie, adevărul fiind cu totul altul, pentru că raza de lumică are curbură, lucru demonstrat acum aproape o suta de ani.
În al treilea rând, atunci când un drum este în construcție nu se fac pașii care să ducă spre zone mlăștinoase sau spre nisipuri mișcătoare. Dacă cizmele sunt murdare de noroi, ele trebuie spălate dar dovada că drumul ales a dus spre o direcție gresită trebuie să-l facă pe drumeț să se odihnească și numai după ce s-a spălat de păcate să pună pe cap o pălărie cu grijă aleasă. Dacă pălăria este mică îi stă pe vărful capului. Dacă pălăria e prea mare îi cade pe ochi și nu mai vede pe unde merge.
În al treilea rând, dacă lumea vede slăbiciune, clar că fiecare va căuta să profite. Orice abordare este dureroasă și un bărbat politic mai întâi de toate trebuie să-și dovedească lui însuși că are dimensiune. Pentru aceasta el trebuie să se evidențieze ca:
- bun meseriaș în ceea ce a învățat în școală;
- bun organizator la locul lui de muncă, în birou sau pe ogor sau într-un atelier;
- un tip echilibrat care știe să reacționeze cu creierul;
- o persoană care nu urmărește obiective de tip interlop;
- o eminență cenușie în ideia existenței unui plan cu bătaie pe termen lung;
- vizionar mai ales pentru proiecte destinate altora.
Am vazut multe dintre acestea la politicianul Dragnea și reținerile lui, de bun simț, cuvântul lui măsurat și acțiunile ferme, tocmai au arătat că nu este de joacă cu  el. Tocmai de aceea foarte mulți sofisticați din jurul său au căutat și unii au mai și reușit să facă ghidușii care să tulbure apele. 
În contextul actual, al schimbărilor radicale în politică, lumea trebuie să înțeleagă mult mai mul decât până acum. Direcția aleasă de la intrarea în NATO și în UE nu lasă loc nici abordărilor fanariote și nici celor orientale, cu privitul în ochi și cu împlântatul cuțitului pe la spate. Acum lucrurile sunt foarte clare, iar la intrebarea: ai bilet? nu se mai răspunde cu: nu prea am, ci am sau nu am bilet. Așa e în Europa pe care am ales-o.
În al patrulea rând nu mai există, pentru că este un termen final pe 22 aprilie 2016. Nu știu, dar tot pe 22 aprilie, dar în 1870 s-a născut V.I.Lenin. Dacă Lenin cel născut în 22 aprilie a revoluționat lumea cu doctrina sa și a fost cel care a condus MRSO, adică Marea Revoluție Socialistă din Octombrie, care se serbeaza pe 7 noiembrie,cum scriam în facultate prescurtat la cursul de socialism științific, acestă dată cu siguranță că va rămâne în istoria mișcării social-democratice din țara noastră pentru că va însemna un nou început. Rezultatul nu este unul cunoscut, ci unul predictibil. Istoria zice că buturauga mică răstoarnă carul mare. De aceea, în 22 aprilie, ziua în care s-a născut cel care a fost tăticul MRSO - Marea Revoluție Socialistă din Octombrie, se va produce o cotitură în PSD. Nu este vorba de un rezultat în plic, ci de accelerarea marilor schimbări. Veriga slabă care leagă două generații va trece într-un alt plan. Vor urma câteva săptămâni de frământări în partid. Există o piesă, Marele fluviu își adună apele de Dan Tărchilă, ceea ce înseamnă că multe dintre calcule sunt eronate. La locale rezultatul va fi devastator pentru cine crede ca un popor sărăcit se va duce către cei care mimează drumul spre o clasă de mijloc solidă, generatoare de bunăstare, dar care o secundă nu au lucrat în privat. Pornind de la o premisă eronată, momentul ales pentru reformare duce spre efcetul invers. Planul trebuie schimbat urgent că în el nu este inclusă componenta migrației care schimbă total modelul de dezvoltare în tihnă al Europei Unite. Se văd tendințe centrifuge și instinctul de apărare al Regatului Unit nu va fi un semnal, ci este o realitate. Reținerile față de moneda unică trebuiau să fie semnalul desprinderii înainte de alipirea efectivă.
Liviu Dragnea în opinia mea este acel bărbat de stat care vorbește puțin și de la care lumea se așteaptă să facă foarte multe. Într-un partid așa de mare în care numai o personalitate istorică i-a rezistat, tânărul Dragnea cu vorbe puține a făcut o serie de pași în sensul de a pune oamenii la treabă și de a vedea mai muncitorește latura decizională, nu imtr-un mod intelectualist superficial sau avocățesc de fațadă. El este un om al vorbelor puține și al acțiunii. Exact cum este și prezidentul. Dacă prezidentul mai și zâmbește, Dragnea nu are zâmbetul larg. Prin tăcerile lor, sunt sigur că lumea din politică ar mai și munci, nu ar mai măcina vorbele, rostogolindu-le fără a duce undeva. Viața i-a pus pe cei doi pe poziții diferite. Sunt sigur că cu un prezident de dimensiunea lui Iohannis, fizicianul Iohannis și cu un premier în persoana lui Dragnea, tăcutul Dragnea,  codamnat cu suspendare acum, în echpă  ar duce corabia pe un drum corect. Să nu se uite că un proces este strămutat la Pitești și altul se judecă de ziua lui Ulianov cel cu MRSO care a fost de fapt MRSN. 
Există rațiuni care în istorie vor fi catalogate drept vitregiile vremurilor, căci sunt situații în care contextul se definește astfel încât să fim sub vremi. De ziua lui Lenin, drumul va fi fără întoarcere, căci înainte de MRSO au fost multe alte tentative nereușite, iar proletariatul a pierdut prin neorganizare. În 2016 când Internetul este deja o banalitate, lucrurile sunt schimbate. dacă un guvern a fost înlocuit după evenimentul de la finele lui octombrie, cei cu drept de vot au acumulat suficientă informație și saltul calitativ va fi categoric în toamnă, în viața politică pentru că:
- prezența la vot va fi masivă;
- opțiunile vor fi de un radicalism extrem de ridicat;
- efectul de torent va fi uriaș;
- se va restructura clar întreaga scenă politică;
- schimbarea clasei politice va fi prin polarizare.
 In contextul unei schimbări de fundament, managementul politic în contextul actual are niște reguli care trebuie schimbate, căci acolo unde au fost aplicate succesul a fost limitat. Prezența unui milion de migranți este dovada clară ca altfel trebuia procedat. Într-o orchestră niciun instrument nu face ce vrea. Există un dirijor. Ori s-a văzut că dirijorul nu există sau este prea slab. Era o celebră soprană care cânta în Lucia și i-a impus dirijorului ce și cum. Dar ea era marea Montserrat Caballé, nu o dizeusă de la restaurantul din colț.
Așa că, rezultatul din 22 - cine-a tras în noi - este previzibil. Este numai o chestiune de așteptare și de pregătire. Lotul managerilor de fotbal mi-a adus aminte de pantofii de lux cu care aceștia urcau scările tribunalelor. Istoria zice, că în chirurgie, o redeschidere de operație nu se face dacă pacientului îi merge bine de la prima de dinainte. Ce urmează la redeschiderea pacientului, în niciun caz nu este doar o constatare că s-a făcut bine la precedenta. Se intervine, iar dacă pacientul este cusut la loc, îneamnă ca este rău de tot. Au fost și cazuri în care din pacient s-a scos un tampon uitat sau o foarfecă uitată. Oricum un pacient dupa ce i s-a redeschis operația om întreg nu mai este.
Am asistat la evoluția unui om care a crescut în politică vorbind foarte puțin și muncind foarte mult. În politică este invers și tot ce urmează este legat de faptul că el e altfeldecăt politicienii care macină vorbe mai rău ca morile de vânt.

(09 aprilie 2016)












No comments:

Post a Comment