Wednesday, April 20, 2016

În PNL ca la ruși în anul 1982

În  10 noiembrie 1982  și-a dat obștescul sfârșit Leonid Brejnev, secretarul general al PCUS, I-a urmat pe funcția tot de secretar general  Yuri Vladimirovich Andropov, decedat în 4 februarie 1984, la 14 luni de la momentul alegerii. Și lui i-a urmat Konstantin Ustinovich Chernenko găsit mort în biroul său în 10 martie 1985, după numai 11 luni de stat în fruntea partidului. A fost ales mai tânărul și educatul Mihail Sergheevici Gorbaciov ales în 11 martie 1985, fiind primul născut după MRSO adică după 1917 după marea revoluție Socialistă din Octombrie, sărbătorită de faăt în 7 noiembrie.
Toate evenimentele de atunci mi le-am readus în memorie văzând ce se întâmplă la liberalii cei drăgălași rezultați din melanjul cu PDL. Mai pe scurt:
  • Cristian Bușoi a fost anunțat candidat și s-a autoretras la numai câteva săptămâni;
  • Ludovic Orban a fost anunțat candidat, el a acceptat că partidul i-a cerut-o, dar și el la câteva săptămâni s-a retras pe motive de DNA;
  • Marian Munteanu a fost scos din pălărie și PML a crezut că a dat marea lovitură de imagine; lucrurile nu au stat așa pentru că i s-a răscolit trecutul și au rezultat de acolo lucruri puțin măgulitoare care s-au suprapus cu venirea minerilor la 18 aprilie în fața guvernului și cu adunarea de la Sinaia de la mijlocul lui aprilie a reprezentanților unei extreme drepte cu portdrapel în persoana lui Marine Le Pen.
Faptul că resursele de transfer de notorietate s-au epuizat în interiorul PNL se vede cu ochiul liber. Era o variantă propunerea din start sau măcar după Cristian Bușoi a Adrianei Săftoiu, care avea un profil compatibil cu cel al canditatului PSD, amandouă fiind femei, amândouă având antecedente în jurnalism, anândouă fiind cu state în parlament și mai ales amândouă dovedindu-se a fi extrem de inteligente. Cred că experiența Adrianei Săftoiu pe perioada când a fost consilier prezidențial la jucătorul Traian Băsescu ar fi fost un atu.
Ieșrea de aseară apreședintelui de onoare al PNL și mai ales secretomania sa, nu prevestesc lucruri bune, dând de înțeles că nici Marian Munteanu nu este soluția.
Noul PNL i-a depășit pănă și pe comuniștii ruși pentru că:
- au schimbat prea mulți candidați;
- duratele cât au stat pe poziții au fost la nivel de săptămâni;
- sunt restricționați sever de termen limită de înscriere oficială;
- nu maschează lupta surdă pentru putere.
Strategii din PNL și-au dovedit limitele pentru că:
- nu au studiat profilul de primar definit de bucureșteni;
- au venit cu propuneri nesemnificative;
- au amânat în stilul lor de dinainte de razboi luarea de decizii;
- au dovedit slăbiciune în a defini criterii și a face selecția.
PNL va avea un candidat și sunt sigur că acesta va fi, de asemenea preluat de undeva, căci luptele intestine nu le permit să vadă pe cineva valabil. Numai în disperare de cauză își vor îndrepta privirea către persoana care a scris și un roman.
Conducerile bicefale în care amândoi copreședinții sunt slabi, nasc soluții mai mult decât modeste și acestea s-au numit Bușoi, Orban și Munteanu.


(20 aprilie 2016)





No comments:

Post a Comment